Висок риск от падане на градушки в Западна България

В четвъртък остават условията за бурно време със следобедни и вечерни майски бури. Сутринта на много места ще се покаже слънцето, а след валежите в някои ниски райони ще се образува лека мъгла. На места в Източна България ще превалява с тенденция да спира. Следобед и вечерта отново в Западна и Централна България е на ход купесто-дъждовна облачност с краткотраен, интензивен валеж, гръмотевична активност и риск от градушки. В сила за областите на запад е жълт код за опасно време.

Дневните температури продължават да се понижават и в четвъртък ще са в интервала от 22 до 27 градуса. По-топло ще е в южната половина на страната.

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Гръмотевична буря връхлетя София (ВИДЕО+СНИМКИ)

В планините, най-вече в западните масиви, следобед и привечер ще се развиват мощни гръмотевични бури с интензивен валеж и градушки. Температурите ще са от 11 градуса по високите части до към 17 градуса в ниските планински масиви.

По крайбрежието облачността ще е динамична, почти без валежи. Ако има такива, те ще са на изолирани места. На фона на нормалния следобеден вятър в тази част на страната, температурите ще се колебаят от 20 до 23 градуса. Вълнението на морето ще е слабо.

През нощта и в петък валежи ще има на много места в страната. През деня ще се усилва вятърът и поривите в следобедните часове ще са особено силни в Западната България. Преваляванията постепенно ще обхванат и областите на изток, но ще са по-спокойни, напоителни с по-слаба гръмотевична активност и сравнително по-нисък риск от градушка.

Почивните дни ще са с повече слънце в събота. В първия почивен ден незначителни валежи ще има на изолирани места в източните области. В неделя облачността ще е по-значителна с валежи в Южна България. Последните дни на тази и в началото на новата седмица дневните температури ще са сравнително по-ниски.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.