Около 19 милиона дози ще бъдат дарени на страни от Централна и Южна Америка, Азия и Африка

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разкри в четвъртък как ще разпредели първите 25 милиона излишни ваксини срещу коронавирус, които планира да дари на чужди държави.

Повечето от дозите, около 19 милиона, ще бъдат дарени на страни от Централна и Южна Америка, Азия и Африка чрез инициативата на Световната здравна организация "КОВАКС" (COVAX). Останалите 6 милиона ще бъдат разпределени директно между няколко държави, включително Мексико, Канада и Южна Корея.

ОТ УЧИТЕЛКА ДО ПЪРВА ДАМА: Джил Байдън празнува юбилей (ГАЛЕРИЯ)

"Ние споделяме тези ваксинационни дози, не за да си осигурим някакви ползи или да извлечем отстъпки. Споделяме тези ваксини, за да спасим човешки животи и да поведем света в прекратяване на пандемията, със силата на нашия пример и с нашите ценности", посочи президентът Байдън.

Американският президент обеща да дари извън САЩ 80 милиона дози ваксина срещу COVID-19 до края на юни.

Координаторът за реакция срещу COVID-19 на Белия дом Джеф Зиенц пък заяви, че един милион дози на ваксината на "Джонсън и Джонсън", обещани от американския президент Джо Байдън на южнокорейския му колега, са пристигнали в Калифорния и се товарят в самолет, който трябва да бъде закаран до Република Корея тази вечер.

Байдън поиска от разузнаването доклад за произхода на COVID-19 (ВИДЕО)

Междувременно Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол на заболяванията на САЩ (CDC), отбеляза, че има намаление с 30% на случаите на заразени с коронавирус в страната в сравнение със средната стойност през миналата седмица, както и спад с 94% спрямо най-високия брой заразени в пика на пандемията.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БНР