Пътят беше блокиран в четвъртък сутринта и в двете посоки

Втори ден продължава разчистването на мащабното свлачище на пътя Кричим-Девин. Огромните каменни блокове, които са се стоварили на пътното платно, не могат да бъдат преместени и се налага тежка техника да ги раздробява. Това значително забавя разчистването и отварянето на пътя. Още една специализирана машина ще бъде ангажирана днес за разбиването на скалната маса.

Над 100 тона скали и пръст се срутиха вчера. В участъка няма предпазна мрежа, защото досега не е имало индикации за свлачищни процеси. Пътят беше ремонтиран напълно преди година за 22 милиона лева.

Свлачище поглъща единствения път до села и махали край Своге

„Надявам се в днешния ден скалната маса да бъде разчистена. Вероятната причина за свличането са ерозионните процеси, те пък са провокирани от валежите”, заяви инж. Валентина Бакърджиева от Областното пътно управление в Пловдив. „Подобно срутване в този участък не е имало през последните 30 години”, обясни още тя. По думите й никой не е очаквал, че е възможно толкова огромна маса да се срути.

Автомобилите временно минават през банкета.

„Този скат е от много години. Досега не е създавал никакви проблеми и за това не са предвидени укрепителни мрежи. Но и дори да имаше укрепителна мрежа, с този обем тя не би могла да задържи такъв масивен скален къс. Фирмата ще продължи може би с по-мощна техника, която да й позволи по-бързо да се справи с този голям обем скална маса. Извозването след това ще стане значително по-лесно. Надяваме се в рамките на днешния ден да приключат”, заяви още Бакърджиева.