Експериментално гласуване се проведе в три района на София

Централната избирателна комисия организира поредно експеримантално гласуване с машини. Резултатите - за час успяват да гласуват около 50 души. Остава обаче въпросът дали за вота на 11 юли ще има достатъчно устройства.

Инициативата даде възможност на гражданите на столицата да пробват как се гласува с машини - повече от месец преди официалния вот. Гласуването е анонимно и в него не се предвижда избирането на реални партии и коалиции.

От „Сиела Норма” отказват да доставят още машини за вота

Продължава обаче да има разминаване между ЦИК и доставчикът на машините „Сиела Норма” за това каква да бъде цената за която да бъдат доставени още машини и дали изобщо ще стигнат наличните към момента, за да се покрие гласуването в чужбина. Максималната сума, която комисията може да даде за 1500 нови машини е 6,5 млн. лв. 

„Недостигат е за инсталиране на втора машина в най-натоварените секции. Иначе, ориентировъчният брой на секции, в които ще има машини е 9 000. Този брой съвпада с машините, с които можем да разполагаме за изборите. Има решение на ЦИК, в него има обявена максимална цена. Преговори над нея не се водят”, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Машините са точно изчислени по предишната поръчка да стигнат за парламентарните избори у нас. Тогава бяха използвани около 9 400. Да, ще стигнат за България, но няма да стигнат за чужбина, защото за там ще трябват вероятно 300 или ако има повече от една машина в секция – 400-500 машини”, каза Веселин Тодоров от „Сиела Норма". 

 

 

От фирмата-доставчик обясниха за NOVA, че има около 200 машини, които са за обучения и резерв, но дори с тях не виждат как ще има за всички секции с над 300 гласоподаватели у нас и в чужбина.

Според товорителят на ЦИК Цветозар Томов не достигат за инсталиране на втора машина в най-натоварените секции. На този фон, месец преди предсрочните избори, продължават репетициите за машинния вот.

Равносметката на ЦИК показва, че средно на всеки час ще гласуват около 50 човека.