Според адвоката на семейството на Милен Цветкова версиите на защитата били "нелепи"

„Кристиан Николов е употребил наркотици и е осъзнавал ясно, че е възможно да се случи нещо подобно”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Менко Менков, адвокат на семейството на Милен Цветков по делото за катастрофата, при която загина журналистът.

Излезе експертизата за наркотиците по делото "Милен Цветков"

„Обвинението, което се поддържа, е за наличие на евентуален умисъл. Нашата теза е, че деецът е допускал, че е възможно да се случи нещо подобно. Николов е имал ясното съзнание за употреба на наркотични вещества, защото освен метаамфетамин, е установено наличие на кокаин и марихуана. Той е бил със съзнанието, че шофира след употреба на дрога, което е забранено от закона”, подчерта Менков.

„Едва вчера дойде моментът да се приеме тройната експертиза, извършена от медици във ВМА, на базата на проби от кръв и урина, взети от подсъдимия два часа след катастрофата. Вчера стигнаха и до широката общественост. Заключението на тези експерти беше изключително впечатляващо, което практически разруши градената версия за това, че той не е знаел, че в организма му има наркотици. Не може да не е знаел. Вчерашните характеристики, изложени от вещите лица, показаха наличие на амфетамин или метаамфетамин в концентрация 232 нанограма на милилитър. Това е изключително много”, посочи Менков.

Продължава делото за катастрофата с Милен Цветков

Според експерти такова количество наркотици в кръвта е възможно само при два варианта: ако инцидентно Кристиан Николов е приел наведнъж голяма доза наркотици, което е необичайно, или ако продължително е употребявал дрога. 

„Създаваше се едно впечатление от показанията на сестрата, на брата и на познат на подсъдимите, че по време на празненството преди катастрофата подсъдимият случайно е видял чаша с деджестив. Изпил я, почувствал се зле и легнал да спи. Не знаел какво е имало в чашата. Другата версия беше, че пиел успокоителен чай, защото се притеснявал преди изпити, въпреки че не е имал такива към онзи момент. Третото обстоятелство, което те изтъкваха, е, че той е използвал успокоителна паста, с която е мажел устната си кухина. Тези версии бяха изключително нелепи”, смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.