Той е ръководил политическите му кампании за сенатор и за президент

Дан Шомон е определян като човека, без когото Барак Обама нямаше да стане президент. Експертът, който работи денонощно за един от най-успешните лидери на Съединените американски щати цели девет години. Ръководил е политическите кампании на Барак Обама за сенатор и за президент.

През тази седмица Шомон беше в България и се срещна с представители на бизнеса, академичната общност и правителството. Работи по инициативата „Три морета”, която беше един от акцентите при разговора му с министъра на икономиката Кирил Петков. Пред „Неделята на NOVA” Дан Шомон разказва за отношенията между САЩ и България, за санкциите по закона „Магнитски”, за политическата ситуация у нас.

Вие работите, години наред рамо до рамо с Барак Обама – от сенатор, до президент. Какво е да работиш с човека, управлявал САЩ? В книги, посветени на него, е казано, че „без Шомон Обама нямаше да бъде президент”. Имате ли принос той да е президент на Америка?

- Посветих живота си на Обама - цели 9 години - и денем, и нощем. Той беше никой. Можеше да се разхожда по улиците на Чикаго без никой да го разпознае. През 2004 г. Той изнесе реч по време на събитие, посветено на конвенцията на Демократическата партия. Той извървя пътя от сенатор на ниско ниво до рок звезда. Обичаше се да се шегува, казвайки, че е Тайгър Уудс на политиката. Използваше тази шега заради своето мултикултурно и етническо минало. За разлика от Тайгър Уудс, Обама излетя като ракета още от самото началото.  Аз бях този, който работеше от земята, за да може той да се издигне от сенатор в Илинойс до президент на САЩ. Пропътувахме хиляди километри в автомобил към срещи с ключови личности. Нямахме достатъчно пари да летим със самолет. Използвахме кола и шофирахме, за да се срещнем с всички. За нас беше важно да създадем тези взаимоотношения. За девет години аз бях неговата дясна ръка и мениджър на три от кампаниите му.

По времето на Обама е приет така нареченият закон „Магнитски”. Вие участвали ли сте в създаването му и какви ще са последствията. Идването ви в България съвпада със санкции, наложени  по този закон, на български граждани? Какви ще са последствията за страната ни?

- Не съм участвал пряко в написването на закона, но по мое мнение в момента законът „Магнитски” има доста голяма сила и това си пролича след налагането на санкциите на тези български граждани и техните компании. Мисля, че е много важно. Съединените щати трябва да превърнат в свой приоритет изграждането на демократични отношения с нашите партньори – например България. Също така, мисля, че фактът, че законът „Магнитски” е приложен в България е положителен както за САЩ, така и за страната ви. Що се касае до санкциите – не знаем дали предстои назоваването на още, допълнителни хора, които имат проблеми в България. Обикновено, тези разследвания се разширяват. Според мен, това ще е нещото, което българите ще наблюдават и изучават.

За някои български анализатори налагането на санкции по закона „Магнитски” е намеса във вътрешната политика на страната. Основателно ли е това твърдение?

- Ние трябва да имаме директен контакт със своите съюзници. През последните 4 години, при управлението на президента Доналд Тръмп, настана разделение – щатите на една страна, останалите –на друга. За мен е много важно да работим пряко със съюзниците си по проблеми, които касаят демокрацията и справедливостта. Точно поради тази причина смятам, че намесата на САЩ е нещо положително.

Мерките по закона „Магнитски” ще се отразят ли на отношенията между САЩ и България?

- Мисля, че те ще повлияят в положителна посока. Ето защо -  аз вече правя собствените си проучвания, изследвам възможностите на българските компании да си партнират с компании от САЩ. В Щатите има някои компании, които преди не биха искали да си сътрудничат с български фирми. Законът „Магнитски” обаче вече променя това, санкциите създават усещането, че системата работи по по-честен начин.

Мерките по закона „Магнитски” са наложени от администрацията на Джо Байдън – усеща ли се промяна във щатите след избора на Джо Байдън и има ли Доналд Тръмп път назад към Белия дом?

- Моята лична надежда е, че Тръмп няма път назад към Белия дом. Всъщност той все още се опитва да опровергае резултатите от изборите. Ако той се върне към посланията от миналото, които бяха доста популистки – може и да има път назад. Единственото, към което той в момента се стреми е отмъщение. Отмъщение, отмъщение, отмъщение. Той си е изградил армия от врагове, дори и сред партньорите си. А това може да бъде сериозен проблем. Съмнява ме, че неговата партия изобщо би го издигнала за кандидат отново. Причината затова е, че Тръмп има много врагове дори и в собствената си партия. Той дори говори зле за своя вицепрезидент – Майк Пенс.

Посещението ви в България съвпада с предсрочни парламентарни избори у нас. Предполагам сте запознат с политическата обстановка. Как ви изглежда ситуацията в страната ни?

- По мое мнение, изградено на базата на разговорите, които съм провел досега, разговори с хора от бизнеса, академичната общност и правителството – мисля, че в България има сериозна възможност за ново лидерство. Изучавал съм латински като дете, в този език има един термин „tabula rasa”, който означава чиста дъска. В момента в България тази чиста дъска може да доведе до промени.

- По време на моята визита  разговарях с новия министър на икономиката – Кирил Петков. Двамата обсъдихме какво означава терминът „нулева толерантност”. „Нулева толерантност” по отношение на корупцията и пренебрегването на етиката. Коментирах това и вчера, по време на посещението ми  в Пловдивския университет, там изнесох реч за етиката преди изборите, които предстоят. Казах на студентите, че вярвам, че е налична възможност и надежда за подобряването на ситуацията в България в дългосрочен план. Вярвам, че министърът на икономиката, министър-председателят и академичната общност ще поемат като свой основен ангажимент да движат страната напред. Надявам се, че избирателите разбират, че на 11-ти юли  е необходимо да изберем про-демократичен, про-западен лидер, защото има някои големи компании, които са наистина заинтересовани от ставащото. Не искаме да съсипем всичко, повтаряйки грешките от миналото.

Още гледайте във видеото.