Това обяви министърът на туризма

Приеха програмата "Отново заедно". Безплатна почивка ще получат 30 000 ученици и учители. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на туризма Стела Балтова.

"Програмата ще се реализира в периода 1 юли – 14 септември и е насочена към два субекта. Първият е туристическият бизнес, а вторият са учениците", поясни Балтова.

Продължително онлайн обучение и висок успех са сред критериите за безплатна почивка

Инициативата ще струва на държавата 15 милиона лева. Пакетът за един ученик ще е на стойност 500 лв.

На брифинга стана ясно още, че МОН ще включи в крайния текст на програмата примерни критерии, които педагогическите съвети да използват при подбора на участниците. Те са свързани с продължителността на дистанционното обучение, успеха в хода на обучението, здравния и социалния статус. Освен това, няма да бъде необходимо родителите да доплащат средства за почивката на децата.

Хиляди ученици и учители ще летуват безплатно на море и планина

Кандидатстването по програмата ще става на два етапа.  

„Първият етап е до 31 юли и, ако останат свободни средства - от 1 до 31 август”, коментира  министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Всяко училище ще избира само туроператорите. "Учебните заведения трябва да представят трима туроператори и критериите за избора си", поясни Денков.

За първия етап от кандидатстването важи ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и персонал до максимум 165 участници. Училищата с под 150 ученици и преподаватели могат да заявят група от до 12 участници. За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата.