Училищата ще избират сами кой ще може да пътува

Продължително онлайн обучение и висок успех са сред критериите за безплатна лятна почивка. Програмата на образователното министерство „Отново заедно” вече е публикувана за обществено обсъждане.

10-годишнят Петър от Монтана никога не виждал морето, но си мечтае да отиде. „Ще си играем в пясъка, ще плуваме, ще се забавляваме”, казва той.

 

 

МОН ще препоръча критерии за подбор на ученици за безплатна почивка

Шансът за безплатна почивка тази година ще имат 33 деца от училището на Петър. „За нас това е стимул за учениците, които са проявявали активно участие в учебния процес в извънкласните дейности”, заяви Елка Станева – директор на II СУ „Н. Й. Вапцаров“.

Децата ще се разпределят в групи от 10-15 души и ще пътуват заедно с преподавател. Предимство ще имат  учениците с най-добър успех или тези, които са учили най-дълго онлайн. Училищата ще могат да правят избор кой да пътува по социален или здравен статус.

„Не можем да унифицираме тези критерии, защото училищата са различни. Проблемите, които са натрупани, са различни. Надяваме се при успешен старт да има добро продължение и така да бъдат включени повече деца”, каза зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Хиляди ученици и учители ще летуват безплатно на море и планина

„Дано не се стигне до ситуация за дискриминация и усещане за несправедливост”, заяви Диян Стаматов – директор на119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

На идеята училищата да решават сами, някои родители гледат скептично. „След като всеки директор сам ще решава, нямаме представа дали ще имаме тази възможност”, коментира Пепи Илчева.

За почивки на учениците са заделени 15 милиона лева, а преподавателите настояват и за допълнително възнаграждение за ръководителите. 

Репортер: Анна-Мария Конова