На изпитите днес се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници

От Министерството на образованието и науката публикуваха отговорите на външното оценяване по български език и литература след седми и десети клас. На него се явиха над 100 хиляди ученици. 

Изпитите отново се проведоха при строги мерки срещу COVID-19, а около 70 деца под карантина решаваха теста в изолирани класни стаи.

Учениците от 7 и 10 клас се явяват на външно оценяване по БЕЛ

На най-важния последен въпрос от изпита големите ученици писаха собствена теза по откъс от поемата „Левски" на Иван Вазов. По-малките ученици от седми клас пък правиха преразказ на „Череши" на писателя Захари Карабашлиев.

Разказът е част от списъка със съвременни български автори, по чиито произведения вече ще работят седмокласниците на изпита. 

Изпитът на десети клас започна в 8 сутринта, а час по-късно влязоха и седмокласниците. И докато тестът след седми клас е традиция, то този след десети се проведе за първа година - въпреки че от месеци родители и ученици призоваваха препитването да отпадне, заради дългото онлайн обучение.

„Аз съм против, защото няма смисъл. След две години ще имаме още една матура. Да си призная, беше ми малко притеснено, но после си казах: „Добре, успокой се, това няма да ти влиза в дипломата", каза Калоян.

Оценките целят само проверка на знанията и набелязване на пропуските, по които да се работи в следващите години.

„За тях това е просто един рутинен изпит. Този изпит вероятно ще послужи за някакви анализи, които Министерство на образованието и науката ще направи”, коментира Венелина Николова.

Над 111 000 ученици от VII и X клас се явяват на националното външно оценяване

На излизане повечето десетокласници бяха доволни от представянето си.

„Имаше по-малко произведения, отколкото очаквах”, коментира Павел.

„Не ми се стори толкова трудно от това, което мислих, че ще е. Даже беше по-лесно от това в седми клас”, каза Анджела.

Изпитът в седми клас е и с по-голям залог - оценките са вход за влизане в избраната гимназия. Затова и седмокласниците днес бяха по-притеснени.

„Това беше една много необичайна година за децата. Присъственото обучение беше доста кратко, но се надяваме, че всичко ще бъде наред и децата ще се представят добре”, коментира Емилия – майка на едно от децата.

За първа година в един и същи ден се провеждат две външни оценявания за различни випуски. За да няма струпване децата влизаха и излизаха през различни входове, а изпитите се провеждаха на различни етажи. В петък е вторият задължителен тест - по математика.