Решение за въвеждането му беше взето на срещата на Г-7

Корпоративен данък от 15% ще направи бедните по-бедни, а богатите-по-богати. В това са категорични експерти и представители на бизнеса след решението на Г-7 да има общ налог за целия свят.

„Току-що казаха: „Ние ще кажем какъв ще е минималният данък в целия свят”. Първо отнемат суверенитет на целия свят”, коментира бизнесменът Ивайло Пенчев.

Страните от Г-7 искат цялата планета да има общ корпоративен данък от 15%.

Страните от Г-7 договориха корпоративен данък от най-малко 15 процента

„Радвам се да ви съобщя, че днес, след години на дискусии, министрите на финансите на Г-7 постигнаха историческо споразумение за реформа на глобалната данъчна система”, съобщи Риши Сунак, финансов министър на Великобритания.

Той е Ивайло Пенчев от България. Строи стени за катерене по цял свят, оперира в 80 държави.  

„Данъкът представлява цената, която едни граждани плащат за услугите, които получават от държавата. Току-що те казаха, че никоя държава няма да предлага услуги за по-малко от 15%. В посланието им не се казва с какво ще подобрят услугите, които ние получаваме”, обясни Пенчев. 

Освен че ще увеличи заплатата на държавата ни обаче, 15 процента данък ще оскъпи и стоките, които всеки ден потребяваме, твърдят икономисти.

„Това е проблем за всички страни, които са относително по-бедни спрямо Г-7, не само за такива като България”, смята икономистът Красен Станчев.

Той казва, че Г-7 са влезли в ролята на Торбалан или данъчен пъдар. А доводът, че ще елиминират офшорните зони, всъщност е популистки.

„Това означава, че ще Ви се вдигне цената на мобилния телефон, защото около 60% от разходите, които би имало всяко едно производство във всяка една юрисдикция, се качват с 60%, ако не се управляват от зони с ниски данъци”, обясни Станчев.

Ивайло Пенчев плаща данъци във всички държави, в които оперира.

„По същия начин може да кажем, че понеже в обществото има 1000 крадци и понеже е трудно да ги изловим, дайте да вкараме цялото население в затвора и се преборваме с тези крадци кардинално. Има една група, които правят кардинални схеми, вместо да се преборят те с тях, те казват: „Няма да се борим, да вдигнем данъците на всички”, коментира Пенчев.

Все пак светлина в данъчния тунел има, просто защото това решение няма да бъде прието.

„Ще има натиск, но той много трудно ще бъде осъществен в крайна сметка”, смята Станчев.

„Според мен има голям шанс това да бъде прието, ние живеем в епоха, която бюрократите стават все по-силни”, коментира Пенчев.