Темата коментираха Грета Ганчева и Данко Калапиш

Добра възможност или само добро намерение е безплатната почивка за учениците на морето, която организират от МОН - темата коментираха в ефира на "Събуди се" директорът на дирекция „Приобщаващо образование“ в Министерството на образованието и науката Грета Ганчева и директорът на 107- ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш.

Как учители и ученици ще прекарат платената ваканция в Обзор

"Имам притеснение, че колегите може да не пожелаят да се включим в програмата, тъй като всеки вече си е направил планове. Това предстои да бъде обсъдено. Програмата е публикувана от два дни, а ние сме в условие на Национално външно оценяване", обясни Калапиш.

В училището се обучават 661 ученици. По правилата на програмата в нея могат да се включат само 7% от децата. Това за 107 ОУ значи 47 ученици.

Училищата вече могат да кандидатстват в програмата за летните почивки

"Всички ученици през тази година бяха в особени условия, както и учителите. Всички имат нужда от социализация. От програма, която да ги подкрепи да бъдат заедно. Ние сме направили няколко примерни критерия, които да се взимат предвид от чуилищата. Те включат по-дългото време, което учениците са прекарали в електронна среда, постигнатите успехи, здравният и социалният статус. От педагогическия съвет могат да изберат и други критерии, които да са подходящи за училището", обясни Ганчева.

Калапиш е на мнение, че за неговото училище най-подходящи от тези критерии са постигнатите успехи и времето онлайн. 

Целия разговор гледайте във видеото.