Бившият генерал на "Държавна сигурност" разказа как вижда събитията у нас и по света

Той е внук на воевода и генерал от „Държавна сигурност”. Първият главен секретар на МВР след 1989 г. днес е избягал в страндженското село Граматиково, с което го свързва детството ми. В „Неделята на NOVA” ген. Тодор Бояджиев разказа как вижда събитията у нас и по света.

За руските шпиони

„Първо за мен този случай, който беше разшумян от главния прокурор Иван Гешев, сравнявайки го с „Кембридж Файф” – известната кейбриджка петорка Кийм Филби, МакДоналд и всички останали от върховете на английската аристокрация , които са работили за руското разузнаване, от този момент за мене този случая е анекдот. Ниският професионализъм на българските служби и на българските „шпиони”, да се сравняват с върха на шпионажа в 20 век е буквално смешно. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм, които са решили, че вършат нещо в кауза, която изповядват. Оказа се, че няма нито секретна информация, нито значима информация. Това сам министърът на отбраната Красимир Каракачанов го заяви”, посочи ген. Бояджиев.

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

„Случаят беше прекомерно разширен. Далече по интересни неща стават сега в момента, за да си губим времето да говорим за „София Сикс. Смешна история. И е обидно да мислим, че било то американско или руско разузнаване, би работило на това ниво. Пълна аматьорщина, нищо професионално в цялата история, за да си губим времето с нея”, смята той.

За закона „Магнитски”

„В интерес на щатите е да няма корупция в нас. То е чисто прагматично. В интерес на България е да се ограничи корупцията. Ако тук съвпадат интересите - аз приветствам това, което вършат американците в София. Но ако информацията им е, че еди-кой си политик на висок пост е корумпиран и те използват това, за да го вербуват, за да работи против нашия национален интерес, тук ДАНС трябва да удрят през ръката и да кажат „Скъпи партньори, приятелството е приятелство, сиренето е с пари. Не пипайте тук, вие нарушавате нашия национален интерес”. Което го няма, за съжаление”, заяви ген. Бояджиев.

Прокуратурата иска още информация от САЩ по Закона "Магнитски"

Според него причините за това са много. Той посочи и, че разследването най-вероятно е от много дълги години, а не „от вчера за днес”.

„Американците имат много по-интересен закон. И съм писал за него, това е законът „РИКО”– закон против организираната престъпност. „Магнитски” на практика е допълнение към общия закон, подписан от Ричард Никсън като президент и влязъл в сила през 1970 година”, обясни ген. Бояджиев.

За класифицираната информация и подслушванията

„Всеки гражданин на републиката има право да пита. Но органи са тези, които решават дали да му се отговори и дали това няма да наруши националната сигурност. Можем да ви дадем или не можем. Но това трябва да става публично. Ако на Бойко Рашков му е отказано, трябва да му се каже защо му се отказва. На Бойко Рашков това му е ясно. Той управляваше Звеното по контрол за Специалните разузнавателни средства”, припомни ген. Бояджиев и обясни, че е съвсем естествено да му бъде отказан достъп.

Хаджигенов: Подслушваните политици са 82-ма

Според него не само, че не е редно да се подслушват политици,но е и незаконно.

„Държавата е задължена да го информира, че е бил обект на подслушване и по какви причини. И след като нищо не е доказано, тези материали подлежат на унищожение, а не на използване срещу него”, обясни разузнавателят.

Репортер: Елена Танева