Това открили учени от Станфордския университет

Мозъчни увреждания, типични за пациенти с болестите на Алцхаймер и Паркинсон, са установени при починали от COVID-19, предаде Ройтерс, като цитира учени от Станфордския университет.

Американските изследователи съвместно със свои колеги от университета в Саарбрюкен са анализирали мозъчна тъкан от осем пациенти, починали от коронавирус и от 14 души, при които смъртта е настъпила по други причини.

"Установени са поразителни промени в мозъка на пациентите, починали от COVID-19", обясни Тони Уис-Корей, който е част от научния екип от Станфордския университет.

Експерти: Разпространението на "Делта" варианта на COVID-19 у нас е неизбежно

Изследвани са хиляди гени от 65 309 индивидуални клетки, взети от пробите от мозъчните тъкани. Гените, свързани с познавателните способности, шизофренията и депресията, се активират много по-често в мозъка на страдащите от коронавирус, сочат данните от проучването.

"Имаше и признаци на изтощение в невроните в мозъчната кора - частта от мозъка, която има важна роля при взимането на решения, паметта и математическите разсъждения", допълва Уис-Корей. Тези неврони образуват сложни логически вериги, които изпълняват висши мозъчни функции.

Грипът може да се окаже по-сериозен проблем от COVID-19 през зимата

Резултатите от съвместното изследване на американските и германските учени може да обясни замъгляването на създанието, умората, а също други неврологични и психиатрични симптоми при дълъг COVID-19.

Източник: БТА