Сметката на призводителите за закъснялата жътва

Жътвата на ечемика и пшеницата закъснява заради обилните дъждове през последния месец. Прогнозите са закъснението  да е от 7 до 15 дни за всяка от културите.

Въпреки това зърнопроизводителите са оптимисти, че ще има достатъчно зърно за хляб. Колкото до изкупната стойност - очакват повишаване.

Жътвата на пшеницата в Добруджа ще се забави с около 15 дни, заради необичайно хладната пролет и обилните дъждове. В Бургаска област забавянето ще е с около седмица до 10 дни.

Освен от добива зърнопроизводителите се интересуват и от изкупната цена на пшеницата. Миналата година заради лоши метеорологични условия реколтата в Бургаско беше далеч от очакваната. Подобна била ситуацията и в Европа, затова цената на тон пшеница достигнала през пролетта на 2020 година 420-430 лева на тон.

Цената се определя от борсата, уточняват от бранша. Хлебопроизводителите обаче на са толкова оптимистично настроени и предвиждат поскъпване на хляба.

Заради сушата миналата година цената на основната суровина – брашното поскъпна драстично и сега се търгува за около 700 лева на тон. Завишение има при всички консумативи. Въпреки това производители твърдят, че няма да допуснат увеличение с повече от 11%.

Положителното е, че въпреки дъждовното време през юни няма наводнени посеви или данни за влошаване на качеството на зърното.

„Към момента колегите зърнопроизводители са спокойни, че реколтата ще бъде добра като количество и много качествена. Това е добра новина, защото една много малка част от реколтата отива за вътрешно потребление”, обясни за NOVA Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Реално обаче цената на хляба се задържа вече 2 години, заради голямата конкуренция, смятат от бранша. Точно тя ще бъде гарантът срещу драстично поскъпване. 

Повече по темата гледайте във видеото