Това е второ подобно решение на съда

Министерството на икономиката ще заведе иск срещу двама от шефовете на Българската банка за развитие. Става дума за члена на надзорния съвет на банката Велина Бурска и за изпълнителния директор Николай Димитров. Те бяха отстранени от постовете си заради съмнения при раздаването на кредити.

Министерството на икономиката обжалва отказа за вписване на новото ръководство на ББР

Обвинението на служебната власт е, че с отказа да напуснат постовете си и с жалбите, които подават към съда, нанасят вреди на банката. В същото време стана ясно, че Софийският градски съд отново е спрял вписването на новите шефове на банката.

Икономическият министър ще уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет на ББР (ВИДЕО)

Министърът на икономиката Кирил Петков изрази съмнение за случайното разпределяне на делата и обясни защо ще подаде иск.  

„Директен иск за вреди. Не може двама души, които са направили вече вреди към обществото с това, че са концентрирали толкова много средства, които са им дадени от държавата, да отидат в едни осем компании, не могат да спрат възстановяването на следващите 10 000 компании. Точно в този момент имаме нужда от възстановяване на малките и средни бизнеси и ние даже не можем да използваме ликвидността в банката”, обясни министърът на икономиката Кирил Петков.