Вижте какво е важно при избора им

Да притежаваш днес автомобил е необходимост. Това ни дава свобода на придвижване и пестене на време, но и неминуемо води до разходи по поддържането и ремонта му.

Изправността на автомобила зависи от навременното техническо обслужване и качеството на ремонта и вложените консумативи и резервни части.

Подборът на авточасти е труден процес, свързан с познаване на пазара и особеностите му.

Какво е необходимо да знаем преди да търсим авточасти?

При закупуване на консумативи

Консумативи това са: антифриз, спирачна течност, течност за чистачки, масла, добавки, гориво, почистващи и поддържащи препарати и други.

Преди да се спрем на определена марка, трябва да се съобразим с:

- Изискванията на завода производител за съответната течност или масло.

- Сезона, през който ще се използва – например има лятна течност за чистачки и зимна течност.

- Условията на експлоатация – при тежки натоварвания, в градски условия, с дълги преходи, климатични особености и т.н.

Закупуване на  универсални резервни части

Към тази категория може да причислим: гуми, акумулатор, стелки, различни крушки,  добавки и много други.

При тях са в сила освен изброените: предписания на автопроизводителя, сезон и условия на експлоатация, също и:

- Технически характеристики – като мощност за акумулаторите в Ампер часове, шарка за гумите, съответното обозначение и вид за крушките и т.н..

- Габаритни и присъединителни размери – например различните марки  акумулатори с еднаква мощност са с различни размери и не винаги могат да се поберат на определеното за монтаж място.

Когато търсите специфични резервни части

Основното, което трябва да се знае при търсенето и закупуването на резервни части е VIN кодът на автомобила. Това е  номерът на рамата на автомобила, който  е посочен в талона на колата, а също е нанесен на шасито под капака на двигателя.

Повечето магазини за авточасти работят с каталози и търсят частите с VIN код. Това е необходимо, защото често една марка и модел автомобил претърпява различни конструктивни промени в процеса на производство.

Някои резервни части имат и собствен  номер, маркиран на самата част. Търсенето по този номер е най-точно. Това гарантира пълно съответствие между старата и новата авточаст.

Авточасти онлайн или на място?

От къде да закупим необходимите ни консумативи и резервни части - от близкия магазин  или да ги поръчаме по интернет?

Все повече клиенти използват онлайн магазините и това има своите предимства:

- Онлайн магазините разполагат с каталози и богат асортимент от резервни части  и автоаксесоари за автомобили, които са разделени по марки и модели.

- Всеки артикул има снимка и подробна информация като: технически характеристики, производител, размери и цена.

- Полезното на каталозите е, че всеки детайл се търси по VIN номер и вероятността да се допусне грешка или несъответствие е минимална.

- Освен това поръчаните по интернет авточасти често са с допълнителна отстъпка и законово право на връщане в 14 дневен срок.

- Характерно за онлайн магазините са и честите промоции, от които също може да се възползвате.

- Предимство е и предлагането както на оригинални, така и на алтернативни (аналогови) авточасти с различна цена и качество.

- Бързото и лесно намиране на интересуващите ни  резервни части.

- Възможност за консултация по телефон или чат(съобщения) със специалист по продажбите.

- Утвърдените онлайн магазини имат изградена мрежа и търговски връзки с големи производители и доставчици на резервни части и са в състояние за кратък период от време да доставят и най-дефицитната част.

- Сравнително бързата и удобна доставка.

- От съществено значение е и пестенето на време – не се налага да обикаляте дълго по различни магазини и не се съобразявате с работно време. Може да поръчате необходимото по всяко време на денонощието.

Недостатък е, че резервните части не могат да се видят на живо веднага(почти всички онлайн магазини предлагат преглед/тест при доставка), но ако държите лично да си ги изберете, то повечето онлайн магазини имат и физически такива, където на място да разгледате и закупите необходимото ви. Във верига магазини за авточасти Avto.bim.bg можете да намерите голям избор на резервни части и автоаксесоари, като ги поръчате онлайн или да ги вземете на място.

Оригинални или алтернативни резервни части?

Това е следващият въпрос когато са необходими автомобилни резервни части. За да прецените трябва да сте наясно какво е оригинална  част и какво е алтернативна.

Оригинални части са тези, които се поставят от завода производител на автомобила при неговото сглобяване. Често те се произвеждат в други заводи по поръчка на автомобилните концерни. Те са качествени и надеждни, но и с по-висока цена.

Опаковката на оригиналните авточасти е с логото на автомобилния завод, но на самите авточасти може да има знак на действителния производител, което е нормално. Те се обозначават с ОЕ (Original Equipment).

Авточастите, предназначени за търговската мрежа и автосервизите се обозначават с ОЕS (Original Equipment Supplier) или OEM(Original equipment manufacturer)

Те  носят бранда на завода, в който са произведени и са предназначени за след продажбения пазар (Aftermarket) на резервни части, затова имат по-широко приложение и са малко по-евтини.

Алтернативни  или аналогови са всички резервни части, които  не са оригинални. Те не се произвеждат по поръчка на автомобилен производител. Често те се произвеждат по лиценз на даден производител.

Производството на алтернативни резервни части е огромно. Те са съвместими с марката и модела на автомобила, за който са произведени, но е възможно да имат и някои различия от оригиналните.

При тях съществува голям асортимент, с различно качество и цена. Но това съвсем не означава, че всички алтернативни части са некачествени.

Има алтернативни части с по-високо качество от оригиналните, което се дължи на непрекъснатото усъвършенстване на производството и стремежа на производителите да отстраняват недостатъците, които се проявяват в процеса на експлоатация.

От какво може да се спести и с кои резервни части не трябва да се прави компромис?

Това зависи доколко резервната част е важна за работата на автомобила и неговата безопасност. Ако е необходимо да се замени нещо по интериора, осветителната система и други спомагателни възли, то е възможно да се постави по-евтин аналог.

Но ако например е необходим ремонт на двигателя или кормилното управление, задължително използвайте качествени авточасти. Това се отнася и до всички системи, от които зависи безопасността на движение: спирачки, накрайници и т.н.

Какво е важно при избора на авточасти?

Възрастта на автомобила

За нов автомобил на не повече от четири години е добре да се използват оригинални авточасти. Консумативите, които се използват трябва да са качествени. Целта е автомобилът да се съхрани задълго  в добро техническо състояние.

Поставянето на евтини аналози често довежда до неправилна работа на даден механизъм и бързото му износване.

За по-старите автомобили  е добре да се прецени кое е по-изгодно и доколко са оправдани определени разходи.

Цена на изделието

Сравнявайте цените в отделните магазини, а също  и на различните производители на авточасти. Нормално е оригиналните резервни части да са по-скъпи от алтернативните.

Винаги се интересувайте защо цената е различна. Възможно е да закупите качествена резервна част на добра цена когато дистрибуторът има собствен внос.

Също така съществуват качествени алтернативни части на изгодни цени. Затова е добре да попитате в магазините и да се информирате какво препоръчват.

Външен вид и опаковка  

Важна е опаковката - надписите трябва да са четими и брандовете правилно изписани – това е гаранция, че няма да закупите фалшификат.

Самата част да е с добър външен вид, без надраскване или корозия по повърхностите и други дефекти.

Наличие на сертификат за качество като TÜV или други.

Гаранционна карта и инструкция за употреба.

Основни правила при покупка на части за автомобили

Независимо дали ще посетите магазин за авточасти или ще поръчате онлайн е добре да се съобразите с някои препоръки от специалисти:

- Търсете и поръчвайте резервни части по VIN код. Така ще сте сигурни в пълното съответствие на новата част със старата.

- Проведете консултация със специалист в автосервиз. Той ще определи какви части и консумативи са необходими за ремонта на  вашия автомобил.

- Проведете  разговор  с продавач - консултант - така ще получите допълнителна информация, която ще ви ориентира.

- Независимо дали ще пазарувате онлайн или в магазин избирайте утвърдени на пазара търговци с добър асортимент и авточасти с доказан произход и гарантирано качество .

- Добрите магазини работят с международни дистрибутори на резервни части, които често имат и собствена система за качество. Това е много полезно при избор на резервни части, защото дава допълнителна информация за предлагания продукт.

- Сравнявайте цените в различните магазини. Изгодно е да се пазарува в магазини със собствен внос, което сваля цената на и дава информация за произхода  им.

- Поинтересувайте се за производителя на избраните от вас части – всички големи производители имат сайтове в интернет, където са посочени произвежданите продукти, технологии на производство и предназначение.

- Имайте в предвид, че понякога с подмяната на консуматив или резервна част се подменят  допълнително и други части – например при смяна на моторно масло задължително се сменя и масленият филтър. Също така някои части задължително се сменят по двойки, независимо от състоянието им. Ако трябва да смените преден амортисьор отляво, то задължително се сменя и този отдясно.

- Препоръчително е също частите в един възел да са на един производител, което ще гарантира добро сработване на възела. При подмяна на феродов диск на съединител е добре той да е на същия производител и от същия вид както притискателния диск.

Най-важното е да следите редовно техническото състояние на вашия автомобил и да извършвате навреме всяко техническо обслужване и ремонт. Това ще ви гарантира един технически изправен автомобил и най-важното безопасно и безпроблемно пътуване.