Държавното обвинение наблюдава 20 досъдебни производства за търговия с вот

Прокуратурата наблюдава 20 досъдебни производства за купуване на гласове. Става въпрос за "предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция", обясняват от държавното обвинение.

Рашков обвини ГЕРБ в купуване на гласове. Те отговориха: Груба манипулация

По всички тези случаи наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР да извършат проверки. През изминалата седмица обаче се наблюдавало забавяне на отговорите, става ясно от съобщението на прокуратурата. 

Оттам заявяват още, че са получени редица докладни записки от МВР, които са непълни, а това налага допълнителни проверки от наблюдаващите прокурори. 

От държавното обвинение заявяват, че заради проблемите в координацията между тях и разследващите органи част от виновните може за избягат от наказателна отговорност. 

Прокуратурата отговори на обвиненията на Бойко Рашков

Иначе в прокуратурите на територията на страната са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, в които се съдържат данни за нарушение на политическите права на гражданите. Върховната касационна прокуратура е извършила анализ на постъпващите сигнали.

Прокуратурата допълва, че очаква подобряване на координацията и взаимодействието с МВР, както по места, така и на национално ниво. Същевременно налице била отлична координация и взаимодействие с ДАНС.

Съгласно действащата нормативна уредба при констатиране на данни за извършено престъпление, органите на МВР са длъжни да уведомяват незабавно прокуратурата.