Намерени са списъци с хиляди избиратели, обяви още силовият министър

Вътрешният министър Бойко Рашков с нови разкрития за схеми за купуване на гласове. На празника на Министерството на вътрешните работи той обяви, че при операция на полицията са открити списъци с имената на хиляди гласоподаватели, има и задържани.

„Не може бившият министър-председател да нарича полицаите от МВР милиционери - точно на празника им. И тази тяхна „милиционерска работа”. Той не знае, че през това денонощие, което изтече, са разкрили не само документи, свързани с т. нар. „златен гьол”, които бяха укрити от фискалните органи у нас. В имущество на лица, свързани с ГЕРБ в Хасковско, са открити списъци с 28 000 избиратели. По първоначални данни, това са избиратели за политическа партия ГЕРБ”, заяви Рашков.

Рашков обвини бивш вътрешен министър в контролиран вот (ОБЗОР)

Вътрешният министър посочи, че са получили около 150 сигнала за изборни престъпления. От прокуратурата обаче омаловажавали този факт.

„Ние работим постоянно. Имаме, може би, около 150 сигнала за изборни престъпления. Работим по тях много активно, и то не от вчера. Имаме редица успехи - казвам това, защото виждам как някои колеги от прокуратурата омаловажават този факт. Дори правят изявления, че не са разкрити такива групи, че няма никаква резултатност в тази дейност. Искат едва ли не да опровергаят онова, което ние все пак смятаме, че е наш дълг”, добави той.  

 

 

От прокуратурата излязоха с позиция относно изявление на вътрешния министър Бойко Рашков в интервю за БНР.

Според държавното обвинение той е направил "негативни коментари и оценки относно работата на прокурори в страната по конкретни досъдебни производства за престъпления, свързани с изборните права на гражданите и искания за предприемане на незабавни кадрови мерки – налагане на дисциплинарни наказания и „отстраняване“ на същите". От прокуратурата наричат изявлението на министъра "опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата /.../ и опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите".

 

 

„Кой е главният прокурор в България?Онзи, който назначава главния прокурор, на този пост, той е главният прокурор. Защото той казва това, което трябва да стане”, заяви Рашков.

За да подкрепи твърденията си, той посочи единомислието на прокуратурата в Пловдив и думите на Борисов същия ден относно акцията за купуване на гласове в града.

От държавното обвинение обаче контрираха:

„Голяма част от получените докладни записки от МВР бяха непълни и не съдържаха достатъчно данни за извършено престъпление. Което наложи възлагането на допълнителни проверки”, заяви Сийка Милева.

МВР трябва да изпълнява указанията на прокуратурата, напомниха от обвинението. По техни данни, седмица преди вота опитите за купуване на гласове зачестяват.

„Считам, че проблемите с координацията между прокуратурата и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления”, добави Милева.

Войната МВР - прокуратура носи полза само за престъпността, заявиха още от обвинението. 

При акциите срещу купуването на гласове в Хасковско са задържани четирима души. Всички те са членове на едно семейство.

Спецоперация на МВР по сигнали за купуване на гласове (ВИДЕО)

Не закъсня и отговорът на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обявиха за NOVA, че твърденията на силовия вицепремиер са:

„Поредната груба манипулация на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет. Време е Бойко Рашков да спре да разказва и да започне да доказва твърденията си”, заявиха от партията.

По-късно през деня, на извънредна пресконференция, от ГЕРБ отново коментираха действията на силовия министър.

 

„Един доста объркан човек ходи по телевизиите – това е Бойко Рашков. Понеже два месеца всички са против нас, според данните на всички социологически агенции продължаваме да сме на първо място. Рашков, като основен PR на това правителство, защото МВР заприличва на PR агенция, е във финалната част на своята активност.  Днес дори прочетохме, че той започва атака срещу Българската православна църква. Обвинява я в сделки. Такива дървени комунисти като Рашков са се опитвали да унищожат църквата вече 100 години, но мавзолеи вече няма, а църкви още има. Не църквата подкрепя ГЕРБ, а ГЕРБ - църквата. Надявам се, сега да не викат митрополити на разпит в полицията“, заяви Тома Биков.

При акциите срещу купуването на гласове в Хасковско са задържани четирима души. Всички те са членове на едно семейство.

„Установени са три лица - двама братя и един син. В домовете на техните родители са установени списъци с 28 000 лица на различни адреси. Тези хора работят в дезинфекцията в Свиленград”, обясни директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Станимир Станев.

При продължаващата акция на полицията вчера списъци с гласоподаватели са открити и в Харманли. Там е имало и бюлетини за предстоящия вот.

Полицията влиза в село Димитровче вчера сутринта като част от акцията срещу изборна търговия. Вниманието на униформените е насочено към двама братя от Свиленград.

Сред откритото са и касови книги на фирмата, извършваща дезинфекцията по турската граница, където НАП разпореди пълна данъчна ревизия. Именно с нея са свързани двамата братя.

Единият от задържаните работи на „Капитан Андреево”, а съпругата му е общински съветник в Свиленград. Днес всички задържани вече са освободени без повдигнати обвинения. Те са разпитани в качеството им на свидетели.

В Димитровче казват, че не знаят семейството да се занимава с изборна търговия. Изненадали се от полицейската акция.

Някои признават, че пари за гласуване се предлагат, но те не взимали. Освен в Свиленград полицията е задържала няколко души по подозрение за търговия с гласове и в други градове.

Задържани има и в Харманли. Там в две села също са открити списъци и бюлетини за изборите на 11 юли.

Късно тази вечер, Старозагорския митрополит Киприан излезе с лична позиция, в която заявява, че думите на министър Рашков са го накарали да попита, къде са доказателствата.

Допълва, че духовници не членуват в политически партии, а служебният министър вменява вина в Българската православна църква