За злоупотребата с името й съобщи самата тя

Поредна измама с капки за отслабване в интернет. Този път и с името на диетолога - проф. Донка Байкова. Хората, които стоят зад сайтовете-фантоми остават с години недосегаеми. Наш екип направи експеримент и ги откри за минути.

За злоупотребата с името й сигнализира самата тя.

"Само сега! 7 дни, 7 килограма по-малко. А за месец - 30". Това гласи рекламата с лицето на проф. Донка Байкова, която предлага капки за отслабване. 

Според Байкова - подобни капки са изключително опасни и могат да доведат и до летален изход.

Тя беше категорична, че не продава и не рекламира препарати за отслабване със съмнителен произход. 

Кой продава препарати за отслабване с лика на Никол Станкулова?

„Разбрах, че използват името ми от мои близки. Оказа се, че аз рекламирам капки, с които се отслабва изключително бързо”, заяви професор Байкова в студиото на „Здравей, България”.

От Комисията за защита на потребителите коментираха за NOVA, че откриването на лицата, които стоят зад тези сайтове е цитирам "практически невъзможно". За това потърсихме услугите на киберексперта - Любомир Тулев, който е работил в ГДБОП, а сега е в частния бизнес.

"При едно търсене в интернет по този телефон, който беше единствената следа в случая, виждаме едно лице, български гражданин, от женски произход, под това име в публичните регистри откриваме интересни e-mail адрес, които изглежда като домейн", обясни той.

Така попадаме в сайт, в който се продават от домашни потреби до продукти за отслабване. Откриваме обаче още информация за хората, които се крият зад сайта.

"Още по-интересното е, че информацията за домейна, показва, че той е регистриран в София, Младост 1, което съвпада с името на дамата, чиито телефонен номер е асоцииран с този сайт", допълва той.

Ако нашето търсене на база публични регистри отне минути, то подобни случай с години остават неразкрити. Потърсена по телефона въпросната жена каза, че не чувала за подбони капки. 

Повече гледайте във видеото