Тържествени церемонии имаше организирани в цялата страна

България отбелязва 184 години от рождението на Васил Левски. Тържествени церемонии имаше организирани в цялата страна. Кулминацията на тържествата е в родното място на Апостола - Карлово.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Гвардейският представителен духов оркестър се включи в отбелязването на годишнината в София. Пред бюст-паметника на Апостола в Борисовата градина се проведе тържествен ритуал, в който се включиха редица общественици, граждани и привърженици на ФК “Левски”. 

 

Ликът на Левски се появи на плажа в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

На Гергьовден през 1864 година Апостолът на свободата прекрачва прага на храма "Свети Димитър" в карловското село Войнягово и през следващите две години е църковен певец там. Поканен е да остане в селото като учител срещу 800 гроша годишна заплата.

В селото още помнят Апостола и се гордеят с делата му. „Левски е имал 19 ученици. В класната стая е имало две дъски - табло на честа и на порицанието. На едното записвал имената на послушните, а на другото на тези, които не слушат”, разказа секретарят на местното читалище Цонка Дамянова.

 

 

В селото се предава и легендата за любовта му към хубавата Йова - племенница на неговата хазайка.

184 години след неговото рождение историците все още водят спора кога точно е роден Апостолът на Свободата.  

„Единственият автентичен документ са Османските данъчни регистри, от които се вижда, че годината на раждане на Васил Левски е 1840 г.”, каза историкът проф. д-р Пламен Митев.

 

 

Според последните данни на историците родният му дом се  е намирал в другия край на Карлово и е бил опожарен.

В честванията участва и президентът Румен Радев. Той положи цветя пред паметната плоча на Левски в църквата в Айтос.

„Изключително важно е точно в днешния ден всички политици, всички партии да се замислят за заветите на Апостола, какво ни обединява като народ, къде искаме да стигнем и как трябва да работим. Без единение около ясни национални цели, приоритети и принципи няма как да го постигнем. Мисля, че точно днес е време нашите политици дълбоко да осъзнаят тези завети. Пожелавам им успех и отговорност!", каза Радев.

ГОВОРЯТ ДЕЦАТА: Как би изглеждал и какво би работил Левски днес?

Левски е роден в град Карлово в много бедно семейство. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Васил Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Обесен е на 19 февруари 1873 година. 

Отбелязваме 148 г. от гибелта на Васил Левски (ВИДЕО+СНИМКИ)