Повишаването e съобразено с поскъпването на електроенергията

Помощта за отопление през предстоящия зимен сезон (1 ноември 2021 г. – 31 март 2022 г.) ще се увеличи с 27,75 лева и ще стане 523,55 лева. Повишаването с 5,6% е съобразено с поскъпването на електроенергията за регулирания пазар, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Кандидатстването за помощи за отопление започна в началото на юли и ще приключи на 31 октомври. До момента са подадени 97 658 заявления за отпускане на този вид подкрепа, което е с близо 20 000 повече от миналата година. Вече са издадени 12 172 заповеди за получаване на помощта. Предвижда се през предстоящия сезон целевата помощ за отопление да бъде предоставена на 265 000 лица и семейства.

Увеличението на пенсиите от 1 юли и добавката от 50 лева, която получава всеки пенсионер, няма да се отразят на правото на достъп до този вид помощ.

От нея могат да се възползват хора и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и други обстоятелства.

Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване, както и по пощата. Всеки желаещ да кандидатства може да получи необходимите документи за попълване на място в ДСП или да ги изтегли от страницата на Агенцията за социално подпомагане на адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti.