Здравният министър и лекарите от „Пирогов" са се извинили едни на други за острите изказвания

  • Анкета Уволниха проф. Асен Балтов от "Пирогов". Одобрявате ли решението?

Ще бъде направена ревизия на проверката на НЗОК в „Пирогов". Това стана ясно след среща на лекарите от болница „Пирогов" със здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Днес стана ясно и, че след поредица протести здравното министерство и „Пирогов” стигнаха до консенсус.

„Време беше да направим такава среща, за да намалим напрежението. Проведоха се продължителни разговори, но страните се разбраха. На всички ви е ясно, че почти 100% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, не отговарят на истината. Те по-скоро опетняват името на едната и на другата страна. Ситуацията е много деликатна", заяви Маджаров.

 

Има ли злоупотреба с клинични пътеки в "Пирогов"

Директорът на Българския лекарски съюз обясни подробно и какво са се разбрали страните: 

"Първо, и двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение. Второ, установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи. Трето, имаме доверие на всички лекари от „Пирогов", имали сме и продължаваме да имаме, а също така се обединяваме и около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения", поясни Маджаров.

„Удовлетворени сме, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби. Съгласихме се, че не бива да има такъв тон.  Лично помолих служебния министър да предложи промяна изцяло в системата на клиничните пътеки”, заяви Камен Данов, лекар от „Пирогов”.

Лекар от „Пирогов”: Кацаров подписа пред очите ми декларация за хоспитализация

„Това беше много важна среща между представители на БЛС, лекари от „Пирогов” и здравното министерство. Усетихме обида от страна на медиците. Много е важно пациентите да имат доверие в тях. Поставиха се разумни предложения, които ще обсъдим", каза д-р Аллександър Златанов, заместник-министър на здравеопазванетоо. По думите му в предстоящата проверка няма нищо страшно.

Медиците от „Пирогов” обясниха, че срещата е била належаща и важна за изчистването на името на болницата.

„Пирогов“ в момента е незаобиколим фактор в здравното обслужване на населението и не бива тези недоразумения да бъдат пречка в работата“, категорична беше проф. Мария Миланова.