Темата е била коментирана на разговорите на ИТН с „Изправи се БГ! Ние идваме!” и с БСП

Темата с преизчисляването на пенсиите е коментирана по време на експертните срещи на „Има такъв народ” с „Изправи се БГ! Ние идваме” и с БСП.

„Имаме съвпадение в икономическата и финансовата част на програмите”, каза Мая Манолова. „Коментирахме преизчисляване на пенсиите в две стъпки - от 1 октомври в резултат на актуализация на бюджета, която ще бъде направена през следващия месец, а от 1 януари промените за пенсиите да продължат. Обсъждахме и подкрепата за най-уязвимите групи”, каза Манолова, цитирана от БТА. „Нашето настояване е минималната пенсия да стане 369 лева, да стигне прага на бедност. Да бъдат повишени и всички останали пенсии или на база осигурителен доход от някоя от последните години, или с повишаване на коефициента на всяка година осигурителен стаж”, посочи Манолова. „Със сигурност ще има промени от 1 октомври, продължаваме да уточняваме детайлите”, каза още тя.

„Има такъв народ": До края на седмицата може да обявим състава на кабинета

„От 1 октомври при всички случаи ще има решения в пенсионната сфера, които ние ще подкрепим”, каза депутатът от „БСП за България" Георги Гьоков.

„Хората обаче трябва да правят разлика между вдигане на минимална и максимална пенсия и преизчисляване на пенсии”, посочи той. Гьоков коментира, че решения в социалната сфера ще има, дали това ще са точно предложенията на служебното правителство предстои да видим.

„От ИТН твърдят, че до края на годината с този бюджет, приет от ГЕРБ, няма как да се направи преизчисление на пенсиите, но се ангажират с цялостна реформа в пенсионната система, вкл. и преизчисляване на пенсиите от 1 януари”, каза Гьоков. „Ние ги предупредихме, че нашето желание е това да се случи по-рано. Отговорът беше, че ще направят разчети и ще видят какви са възможностите”, обясни той.

„След днешните разговори намирам, че насреща ми стоят едни хора, с които може да се разговаря по социалните политики”, коментира Гьоков.

Източник: БТА