Проф. Антоний Тодоров: Намалява възможността за съставянето на кабинет

"Политическите игри са същите, както и в предишния парламент. От самото началото ИТН казват, че няма да играят по правилата. Втърдяването на тона започна от "Демократична България" и Мая Манолова, които не получиха желаното, а само опознавателни срещи", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS доц. Антоний Гълъбов, политолог.

Той добави, че формацията на Слави Трифонов заявява, че те са победители и те представят кабинет, който може да бъде подкрепен или се отива на нови избори.

"Досега нямаше преговори. Нужно е съгласие върху краткосрочна програма, чак след това да се търси зона на съгласие по по-дългосрочни въпроси", категоричен е политологът.

Доц. Гълъбов подчерта, че кризата е зад ъгъла, както и икономическата криза. Според него няма желание да се създава правителство, а стремеж за извънредно законодателство.

"Ако вървим към нови избори, ще имаме още три загубени месеца. Това ще доведе до икономически сътресения", смята той и добави, че служебното правителство няма права да актуализира бюджета, нито да предлага Плана за възстановяване, тъй като за това е нужно редовно правителство.

За него елиминирането на ГЕРБ-СДС от диалога не е добро, защото в тежката ситуация са нужни всички сили за намиране на решения.

В предаването политологът проф. Антоний Тодоров заяви, че основният въпрос е дали "Има такъв народ" наистина иска да състави правителство, което да бъде одобрено. Но смята, че вината за несъставяне на правителство ще бъде изключително тяхна, не на тези, които не са искали да го подкрепят.

За атаката към министър Асен Василев той смята, че несериозна, но и такава, която ще иска доказателства. 

"В ИТН няма хора, които са политици, те нямат опит в такива ситуации. Те не знаят как да получат подкрепа за управление, а за това са нужни разговори", заяви политологът.

Проф. Тодоров счита, че трябва да се подпише документ между тези, които ще подкрепят правителство на ИТН, в който да пише, че всички в него ще се подчиняват на програмата на това правителство, а несъгласните ще трябва го напуснат.

"Служебното правителство се справя нелошо, то се ползва с обществено доверие, но ако COVID кризата се задълбочи ситуацията ще е различна", заяви още той.

Антоний Тодоров вижда бъркотия в сегашната ситуация, но за него тя е съзидателна и е нужна е едногодишна програма, която да бъде и законодателна, по която да се постигне съгласие.

За него само ясновидци могат да отговорят на въпроса дали ще има правителство, но възможността за това намалява заради остри реплики между партиите.

"Възможни са избори на есен заедно с президентските, но не е сигурно, че това ще бъде в изгода за новите партии, още повече избиратели може да не гласуват", прогнозира политологът.

Проф. Антоний Тодоров не вижда как БСП би могла да състави сама правителство сега, но ако се придържат към краткосрочен сценарий на управление, е възможно чрез преговори с останалите да го постигнат.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.