Според регионалния министър съществуващият проект е невъзможен

Нова детска болница у нас може да има след 5-6 години, а настоящият проект е невъзможен. Това стана ясно по време на обществена дискусия в парламента. Инициативата беше на „Демократична България”.

За последните две години са направени съвсем малки крачки за изграждането на национална детска болница. Това стана ясно от експертните разговори в парламента. Според регионалния министър Виолета Комитова съществуващият проект за болницата е невъзможен, защото в градоустройственият план е заложено изграждане на нова сграда, а обществената поръчка е за реконструкция. От Инициативния комитет за изграждане на детска болница настояха всичко да започне отначало, а експертите са убедени, че ако се тръгне от нулата, детска болница ще има най-рано след 5-6 години.

Експертна дискусия за детската болница в Народното събрание

Детската болница трябва да е в двора на Медицинска академия, обясни регионалния министър и призова всички да се обединят около тази идея.

„Няма никакъв спор че трябва може и трябва да бъде в района на Медицинска академия”, каза Комитова.

Проблемът се крие във въпроса да се реконструира старото скеле или да се изгради нова сграда. Градоустройстрвеният план предвижда изграждането на чисто нова сграда още през 2011г., твърди Комитова.

ПРОЕКТЪТ ЗА ДЕТСКАТА БОЛНИЦА: Прекратяват договора с "Главболгарстой"

„През 2019 г., когато е правена обществената поръчка с детската болница, никой не се съобразил с действащия план”, заяви тя.

Според Комитова обществената поръчка противоречи на плана. За това предложила на фирмата изпълнител да издаде виза, но те отказали.

„Няма сформирана работна група към настоящия момент, но имаме забавяне от две години. Можехме отдавна да сме готови с анализа на нуждите, предпроектното проучване и изготвянето на задание”, заяви д-р Таня Андреева от „Демократична България”.

Ако сега се започне от нулата, нова детска болница ще има най-рано през 2027 година. А лекарите и архитектите призоваха управляващите  занапред всичко около детската болница да е прозрачно.

На срещата не присъстваха представители на здравното министерство. Така остана неясен отговорът на въпроса какво се случва с обществената поръчка към момента.