Французите трябва да имат здравен пропуск, за да посещават ресторанти и барове

Конституционният съвет на Франция одобри днес, макар и с някои резерви, новото законодателство за борба с пандемията от коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Съветът постанови, че новият закон, изискващ хората да представят здравен пропуск, за да посещават ресторанти, барове и някои други обекти, и задължаващ здравните работници да се ваксинират срещу COVID-19, до голяма степен съответства на конституцията.

Експерти: Ще се наложи и трета доза от ваксината

Той обаче определи като противоконституционно да се уволняват работници заради отказ да се ваксинират, както и да се налага задължителна карантина с проверки на хора, дали положителен резултат за вируса. "Съветът признава, че предвидените мерки могат да ограничават личните свободи, но те са оправдани от гледна точка на предвидената в конституцията защита на здравето", се казва в решението.

Лондон остави карантина за идващите от Франция

Според него "разширяването на действието на здравния пропуск е одобрено, с изключение на ситуациите, при които това може да служи за възпрепятстване на достъпа до медицинска помощ".
"Този документ ще действа в новата форма от понеделник", заяви съветът. Здравният пропуск удостоверява, че притежателят му е ваксиниран, преболедувал е вируса или има отрицателен тест.

НА ПРАГА НА ЧЕТВЪРТА ВЪЛНА: Ще се стигне ли до задължителна ваксинация

През юли законът беше предложен от правителството и приет от парламента. Някои парламентаристи обаче призоваха Конституционния съвет да даде оценка на мерките от гледна точка на основните права и свободи.

Източник: БТА