Тя ще е необходима заради изменчивостта на вируса и новите мутации

Началото на четвъртата COVID вълна вече е факт и у нас, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Прогнозата е още тази седмица заразените на ден да надвишат 500. А според имунолози скоро ще бъде необходима и трета доза от ваксините, която да предпазва от Делта мутацията.

Кунчев: Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19

Незадоволителният темп на ваксиниране у нас, като и недостатъчно стриктното спазване на мерките, могат да доведат до по-тежка четвърта вълна от очакваното, прогнозира доц. Кунчев. Въпреки това въвеждането на нови ограничения към момента не било на дневен ред.

Страната ни чака становище от Европейската агенция по лекарствата необходимо ли е вече ваксинирани с две дози да си поставят и още една - бустерна, за по-голяма защита. Решение, което вече взеха редица държави като Израел, Великобритания и Съединените щати.

Тома Илиев попада в рисковата група, имунизиран е с две дози от Moderna, но е готов и на трета.

Проф. Витанов: През септември ни очаква нов пик на заразата от COVID-19

„В някои страни едни потвърждават, други засега отричат. Има съмнения, затова изчаквам, да видим. Колкото трябва, ще слагаме, докато можем да издържим”, казва той.

Трета доза ще се наложи, казват имунолози, заради изменчивостта на вируса и новите мутации.

„Първо ще бъде на тези, които не са дали достатъчно висок имунен отговор и тези, които са рисковите групи - това са възрастните хора, хора със странични заболявания. Постепенно това ще обхване цялото население, тъй като вирусът няма да остане същият”, обясни акад. Богдан Петрунов.

Няма да са същите и ваксините. Третата доза ще е обогатена със защита от Делта мутацията. Компаниите вече са разработили  такива варианти.

От МЗ публикуваха обновения списък на държавите по цветови зони (ЗАПОВЕД)

„Всичко е готово и за няколко седмици могат да се направят достатъчно количества, за да започне една по-масова имунизация. Няма да се забави, но въпросът е да се разреши, да мине всички етапи на одобрение”, обясни акад. Петрунов.

У нас 50 на 100 от всички нови случаи, регистрирани в София, Пловдив и Бургас, вече са с Делта мутацията.  

„Миналата седмица имахме ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем и границата от 500, което вече означава наистина начало на сериозна четвърта вълна”, смята доц. Кунчев. Въвеждането на нови ограничения обаче ще е крайна мярка.

При каква заболеваемост ще бъдат затегнати мерките срещу COVID-19 у нас?

„Натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако се сблъскваме с 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи”, посочи той.

Засега здравните власти не предвиждат задължителна имунизация за определени групи, нито повече привилегии за ваксинираните. Според доц. Кунчев е възможно още през септември да приближим пика на четвъртата вълна. А от данните за последното денонощие става ясно, че България вече е достигнала над 1 милион напълно ваксинирани.