Има ли нужда от ново лечебно заведение в Казичене и с какви пари ще се строи то?

Спорен проект за мегаболница скара бивш, настоящ министър и управителя на НЗОК. Дебатът се състоя в парламента, а казусът е - има ли нужда от ново лечебно заведение в Казичене и с какви пари ще се строи. Според настоящия здравен министър, ако се установят нарушения, сграда няма да се вдига.

Управителят на НЗОК: Касата не финансира легла и дейности

Здравният дебат в парламента започна с високо напрежение. До него се стигна, след като депутатът от ГЕРБ Росица Кирова не остана доволна от начина, по който се води заседанието.

„Госпожо Кирова, да ви платя ли консултация за начина на водене или ще ни третирате като Общинския съвет във Видин“, запита Татяна Дончева.

„Като начало - никога не съм го председателствала и не съм взимала думата по такъв грозен начин, защото никога не е имало такъв грозен водещ на заседанията“, каза Росица Кирова.

След скандала дискусията за строеж на мегаболницата започна по същество. Първи на трибуната излезе бившият здравен министър Костадин Ангелов и обяви, че има планове са да се изгради бутиково лечебно заведение в Казичене, а нужда от такова - нямало. „Новата болница се предвижда да е с над 500 легла  с 19 клиники”, посочи той.

Ангелов обвини Кацаров в лъжа за мегаболницата в Казичене

Ангелов добави, че Здравната каса вече е направила разчет, според който ще може да финансира медицински дейности за болницата от 2024 година. „Как установихте бюджетното въздействие сега, при условие, че бюджетът на НЗОК за 2024 година не е гласуван?”, каза още той.

Отговорът на управителя на НЗОК не закъсня. „В своята дейност винаги съм държал на прозрачност в работата си. Плановете за каквито и да е инвестиции се разрешават от министъра на здравеопазването“, заяви проф. Петко Салчев.

Той видя в думите на Ангелов незаслужена атака срещу цялостната дейност на Касата. „Вчера изпратихме дете за трансплантация в чужбина. Да, и по ваше време го правихме, господин Ангелов“, коментира Салчев.

В кулоарите на парламента служебният здравен министър беше категоричен – мегаболница в Казичене може и да не се строи. „Ако има нарушение, аз няма да издам разрешение. Ако няма нарушение и е спазен законът, ще издам разрешение“, посочи Кацаров.