Коментари след Консултативния съвет по национална сигурност при президента

Президентът Румен Радев събра първите политици в държавата на Консултативен съвет за национална сигурност. Официалните теми на съвета бяха COVID кризата и нуждата от актуализация на бюджета заради пандемията, както и мигрантският натиск по границите ни. Заседанието продължи 4 часа и завърши без консенсус.  

В дневния ред на заседанието първоначално бяха записани 2 точки – мерки за справяне с нова евентуална вълна на коронакризата и мерки за справяне с евентуална миграционна вълна. Акцентът обаче е бил поставен върху актуализацията на бюджета.

Именно актуализацията на бюджета беше поставена като условие от президента, за да връчи втория мандат за съставяне на правителство. При обсъждането на държавните пари обаче от ДПС напуснаха демонстративно разговорите.

Темата за парите на държавата се превърна в гореща точка на масата за разговори на „Дондуков” 2. Още преди старта на заседанието се чу призив за спешна актуализация на бюджета.

„Без тези 430 милиона за бизнеса, за да посрещнем новата вълна на COVID, би било пагубно. И без парите на първа линия и без актуализацията на пенсиите в този момент. На базата на това, че парите са в държавата, просто парламентът трябва да одобри тяхното целево отпускане. Безумно е, ако не се вземе това решение”, заяви Кирил Петков.

Надежда за актуализация на бюджета изрази и социалният министър Гълъб Донев.

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че е оптимист, че актуализацията на бюджета ще се случи.

Стъпки в тази насока ще направи и Народното събрание, увери председателят му Ива Митева. Тя очаква още в сряда да има постоянни комисии. А Комисията по бюджет и финанси ще разгледа актуализация веднага.

Именно заради актуализацията на бюджета един от участниците в заседанието си тръгна по-рано. На втория час, от ДПС напуснаха в знак на протест. Според тях корекцията на бюджета е „празен чек по модела на ГЕРБ”.

„Моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката. Явно в момента има нова джипка за тези 1,2 милиарда, които са заложени в проектобюджета. Въпросът е ако досега Борисов беше в джипката, кой е в новата джипка. Нашето предположение е, че там е дългата ръка на една организирана олигархично медийно НПО група, начело с Иво Прокопиев”, заяви Мустафа Карадайъ.

От ГЕРБ дойде друг призив – президентът да не обвързва връчването на втория мандат с актуализацията на парите за държавата.

„Аз отново му заявих, че трябва максимално бързо да действа. Не може да ползва връчването на втория мандат като условие за подкрепа или неподкрепа на какъвто и да е акт на Народното събрание”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

След 4 часа разговори станаха ясни и позициите на другите партии за актуализацията на бюджета сме.

„За актуализация на бюджета сме. Не точно тази, която внася служебния кабинет. Срещнах разбиране от министъра на финансите и президента, че партиите сме свободни да правим предложения между първо и второ четене. Уви, не стигнахме до общо заключение”, заяви Корнелия Нинова.

„Притеснява ни, че бюджетът е конструиран, очаквайки средства от Плана за възстановяване. Ще трябва да търсим начин да осигурим на страната финансова стабилност”, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Партиите вече са в предизборна кампания. Интересуват се от собствените интереси, от позитивите, които биха извлекли, а не от проблемите на българските граждани. Жалко е, че не разбират отговорността, която имаме пред хората”. Това заяви съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова след КСНС.

По думите й има събрани 2 милиарда лева в приходната част на бюджета, но те не могат да бъдат харчени заради липсата на разбирателство.