Той е паднал от 20 метра височина

Турист загина при инцидент край Боянския водопад. Мъжът е паднал от 20 метра височина, а свидетели се опитвали да го спасят в продължение на един час.

Инцидентът става малко след 13.30 ч. вчера. Спешният екип е извикан веднага и въпреки че тръгва на втората минута е трябвало да чака в началото на екопътеката, докато планинските спасители пренесат пострадалия до тях. Това накара свидетели да попитат - кога България ще има медицински хеликоптер.

„Видях, че нещо пада от водопада. После видях човек на земята. Метнах си раницата и отидох да му помогна, защото главата му беше във водата, най-малкото, да не се удави”, разказа Иво Йолов.

На място се оказва и Мария Велкова, която е лекар в реанимация. Вижда, че мъжът е със сериозни травми на главата и крайниците. Въпреки това не се отказва и му прави сърдечен масаж в продължение на 50 минути. Веднага звънят и на телефон 112.

„Знаехме, че няма как линейка да стигне до там. Това е средата на планината. Надявахме се, че има хеликоптер”, сподели Крумислав Джерманов.

Повече от 3 години медицински хеликоптер у нас обаче няма. На място се отзовава Планинската спасителна служба. Те разказват, че първият им екип успява да достигне до мъжа за 30 минути.

„При пристигането не са установили никакви жизнени функции. Ако имаше хеликоптер, който можеше по-бързо да ни остави на мястото, можеше да се случат по-бързо нещата”, каза Захари Димитров - щатен планински спасител на база "Алеко".

Към мястото са изпратени и две линейки, които са били в постоянна координация със спасителите. Първите медици стигат за 25 минути. Но само до началото на екопътеката.

От здравното министерство не се ангажират със срок кога в България ще има хеликоптери. Но заявиха, че до закупуването им ще се разчита на наземната медицинска помощ.

На този фон - през 2021 г. се наблюдава ръст от 30% на спасителните акции в планината. Като  до момента те вече са 110.

С плана за възстановяване и устойчивост е предвидено закупуване на 6 медицински хеликоптера. Кога ще се случи това обаче не е ясно, единственото известно е, че процедурата ще отнеме поне 2 години.

Спасителна акция до Боянския водопад