Той каза, че от партията не се интересуват от датата на подаденото заявление за отказ

За ДПС темата с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков все още не е приключила. Това обясни зам.-председателят на ПГ на Движението Йордан Цонев в студиото на „Здравей, България”.

„За нас тази тема не е приключила. Интересува ни към датата 12-и май, когато президентът публикува своя указ за назначаване на служебния кабинет - имал ли е двойно гражданство Кирил Петков, или е нямал - към тази дата. Конституцията изрично повелява, че хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри. Това е, което ни интересува”, допълни той.

Кирил Петков: Получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада (ДОКУМЕНТ)

По думите му, от ДПС не се интересуват от датата, в която е подадено заявлението за отказ от канадското гражданство. „Процедурата по освобождаване от гражданство не приключва с датата на подаването. Това стана ясно на всички. Интересува ни към датата 12-и май имал ли е двойно гражданство. И това слага точка на темата”, уточни Цонев.

Зам.-председателят на ДПС каза, че президентът Румен Радев няма как да избяга от отговорност, ако е знаел, че Кирил Петков е имал двойно гражданство. „Пред нас държавният глава потвърди, че преди да го назначи го е питал: „Какво носи в сърцето си”, а не носи ли си паспорта - върнал ли го е? И той му е отговорил, че носи България и президентът каза на нашата парламентарна група, че това е било достатъчно, за да го назначи за министър”, посочи Цонев.

Искри между ДПС и Радев заради гражданството на Петков

По думите на Цонев Радев е показал своята „етническа нетолерантност” с въпроса си към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - „Коя е неговата родина-майка?”, който президентът зададе по време на консултациите с партиите. „Целият турски етнос го приема така, защото ни заляха с имейли и обаждания. Те приемат това лично”, посочи той.

Относно подозренията на Петков - че ДПС, ГЕРБ и „Има такъв народ” играят отборно срещу него, зам.-председателят на ПГ на ДПС каза: „Няма координирана атака и няма отборна игра и не може да има”, категоричен е Цонев.

За списъка по „Магнитски” и Делян Пеевски

„ДПС се бори да докаже, че той е незаслужено в тези списъци. Правим го по законов път - пишем писма и чакаме отговори. Искаме факти и данни за неговите нарушения. Интересното е, че навсякъде казват, че няма данни и не знаят за такова нещо - българските институции. Кого да питаме - Иво Прокопиев ли? Адвокатите на Пеевски в САЩ питат финансовото министерство и американското правителство, защото тук се лансира фалшива теза, че мерките са необжалваеми. По наш път искаме да знаем има ли данни за извършени такива неща от г-н Пеевски. Засега отговорите са - няма.”, коментира Цонев.

Ще има ли редовен кабинет

„Още, когато партиите се разделиха на протестиращи и статукво, те сложиха разделителна линия. Тя целеше те да се назначат като партии, които народът овластява да съставят кабинет. Народът обаче не ги овласти, защото не им даде 121 депутати и се наложи да прибегнат срамежливо към партиите на статуквото. Какво стана - изпокараха се за постове и политики. След това следва, че няма да има кабинет”, поясни той.

Оценката на ДПС за ситуацията е, че виновни са партиите на протеста. „Те се самоопределиха. Обаче народът каза друго - да се направят реформи и промени, но не само с трите партии”, допълни Цонев.

Причината да не може да се състави кабинет, според него, се дължи и на президента. „Той взе страна, а можеше да остане морален стожер на промяната, без да взима политическа страна. Затова не може да събере всички на една маса”, обясни зам.-председателят на ПГ на ДПС.

По думите му две от партиите се държат като „Мили Ванили”. „Да, България” и „излез - влез - Мая” („Изправи се БГ! Ние идваме!”) се държат като тях. Те танцуват, а отзад пее Прокопиев”, каза Цонев.

Целия разговор гледайте във видеото.