Останали са само 1000 души, твърдят от САЩ

Изтеглянето на американските части е към своя край. Хиляди потенциално заплашени от новата власт на талибаните обаче няма да имат избор и ще останат в Афганистан. По план евакуацията трябва да приключи на 31 август, а насилието в Кабул не стихва.

Ден преди да приключи изтеглянето си от Афганистан американската противоракетна отбрана прехвана пет ракети, изстреляни срещу летището в Кабул. Ракетната атака, отговорност за която пое терористичната групировка „Ислямска държава”, е била извършена от каросерията на автомобил. За щастие не се съобщава за жертви, а работата на летището не е нарушена.

МВнР: И последният българин, потърсил помощ в Кабул, вече е евакуиран

„Вярваме, че сме осуетили тези атаки. Ликвидираните са лица, участващи в планирането и производството на взривни устройства и са част от по-голямата мрежа от „Ислямска държава” в Афганистан, която се стреми да се насочи както към американците на летището, така и да представлява по-голяма заплаха за нашия интерес не само в Афганистан, но и извън него”, заяви Джейк Съливан, национален съветник по сигурността на САЩ.

В неделя при удар на американски безпилотен самолет беше унищожен атентатор самоубиец в автомобил, който се готвел да атакува летището отново от името на местната групировка „Ислямска държава” - Хорасан. При атаката са загинали 10 афганистанци, сред които и 6 деца.

Американски служители казаха, че в автомобила е имало експлозиви и в резултат на удара са избухнали вторични взривове. Централното командване обяви, че се води разследване.

На този фон евакуацията от Кабул навлезе в последната си фаза, часове преди крайния срок 31 август. Талибаните са обещали на Съединените щати да пропуснат някои бягащи афганистанци и след утрешния край на изтеглянето.