Стихията се стовари с такава мощ, че дори обърна течението на река Мисисипи

Българин - в епицентъра на урагана „Айда”, който връхлетя американския щат Луизиана. Стихията остави милион домакинства без ток. Това е една от най-силните бури в историята на САЩ и се случва на същата дата, на която преди 16 години ураганът „Катрина” опустоши Луизиана и Мисисипи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ураганът „Айда” се стовари с такава мощ, че обърна течението на река Мисисипи. Стихията достигна бреговете на Луизиана с ветрове със скорост от 230 км/ч.

„Има места, на които къщите са под вода, а хората са на таваните и по покривите. Сега тепърва ще тръгнат отряди да издирват дали няма хора по таваните и на покривите”, разказва Робърт Манолов, българин в Луизиана.

„Когато майката природа хвърли върху вас буря с такава мощ, с такова вълнение, ветрове и дъжд, последиците ще бъдат опустошителни”, заяви Джон Бел Едуардс, губернатор на Луизиана.

Ню Орлиънс остана напълно без електричество поради урагана „Айда“

Макар и степента на бурята да беше понижена на втора, през нощта поривите на вятъра й все още достигаха до 175 км/ч. „Айда” се очаква да продължи да губи сила с придвижването на окото й към Батън Руж, но въпреки това вероятно ще остане от поне първа степен. Целият Ню Орлиънс е без ток, като единственото електричество в града идва от генератори.

„Най-лошото е, че няма захранване за инфраструктурата на града, което означава, че хората, освен че нямат ток, нямат и вода, няма и регулиране на пътища. Просто  Ню Орлиънс е блокиран”, разказва Робърт Манолов.

Ураганът „Айда”: Десетки хиляди се евакуират от брега на Луизиана

Метеоролозите предупреждават, че части на югоизточна Луизиана мога да бъдат негодни за обитаване в продължение на седмици.

„Водата се покачва, хората са в домовете си и вече получаваме съобщения за нива на водата до гърдите. Положение е много тежко и засега не се вижда подобрение”, заяви Синтиа Лий Шенг, президент на окръг Джеферсън, Луизиана.

 

 

Снимки и видеа показаха големи наводнения и щети, а местни медии съобщават за разрушени домове, наводнени улици и повалени дървета и електрически стълбове. В град Галиано бурята отнесе части от покрива на болница, но за щастие няма пострадали. Засега системата за защита от наводнения, изградена след урагана „Катрина” през 2005 г. показва, че върши работа.

„Да кажем да не се притесняват за нас. Ние се държим и още един ураган мина”, казва Робърт Манолов.

Бурята връхлетя точно 16 години след урагана „Катрина”, причинил смъртта на над 1800 души.

В българското посолство във Вашингтон не са постъпвали сигнали от българи, които имат нужда от съдействие заради урагана „Айда”. 

Репортер: Николай Беремлийски