Предложението беше направено от БСП

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за съкращаване на сроковете между двете четения на актуализацията на бюджета. Дебатите минаха с обвинения и размяна на реплики.

Оказа се, че единствено БСП настояват за съкращаване на сроковете за приемане на актуализацията на бюджета. А изненадващо партиите, които ги подкрепи в дебата бяха ГЕРБ и ДПС. Така наречените партии на протеста застанаха категорично против съкращаването на тези срокове. Това доведе до много упреци в зала и взаимни обвинения за кого е изгодно да има удължаване и за кого съкращаване на сроковете. Чуха се и обвинения, че ГЕРБ и БСП работят заедно.

След като преговорите за правителство удариха на камък, БСП решиха да побързат и внесоха предложение за съкращаване на сроковете за приемане на актуализацията на бюджета.

„Предлагаме днес проект и се надявам всички да проявят разум и разбиране да побързаме с актуализацията”, заяви Корнелия Нинова.

Разбиране оттам, откъдето очакваха, БСП не получиха.

„Добре е телефонните обаждания от друга сграда да не се превръщат в законодателна инициатива на Народното събрание. Ако някой има политическата смелост да си държи мандата колкото трябва”, заяви Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Имам чувството, че се намирам на конгрес на БКП или конгрес на БСП. Г-жа Нинова ни задължи в Комисията кога да работим и кога не”, заяви Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

„На много хора явно им е било мечта да бъдат делегати на конгрес на БКП. Дали има телефонни обаждания за това бюджетът да бъде приет след 15 септември?”, коментира Георги Свиленски от БСП.

„Хванали са се за този бюджет и се опитват да се правят на управляващи в страната”, заяви Борислав Сандов от „Демократична Бългрия”.

Подкрепа дойде от ГЕРБ, които отново заявиха, че са против актуализацията и е по-добре по-бързо да се върви към избори.

„Тук стана „Листопад”! Като сериал – ту се събирате, ту се разделяте”, коментира Тома Биков.

„В момента ГЕРБ и БСП са в комплект, правейки се на опозиция. Днес лицемерието ви е очевидно и вие отново се гушнахте с ГЕРБ”, заяви Тошко Йорданов.

Йорданов: Парламентът е пълен с лицемери, БСП се гушна с ГЕРБ

„С г-жа Нинова сме опоненти, даже понякога сме прекалявали в изказванията си. Ще ви кажа нещо в нейна защита, колко и да ви звучи лошо. Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Към нея можем да имаме всякакво отношение, но тя на килимчето не е била. За разлика от всички останали в тази зала. Лидерите на всички останали”, отговори Тома Биков.

Тома Биков: С БСП от десетина години сме в конфликт

„Внушавате лъжата за ГЕРБ и БСП, но аз никога не съм стъпвала в офис или кабинет на Борисов. Нито в кабинет на Слави Трифонов, нито в кабинет на Христо Иванов”, отговори Манолова.

И се стигна до упреци кой къде е ходил на посещения между Мая Манолова и председателстващата в този момент Росица Кирова от ГЕРБ.

„Нормално е във връзка с мандатите са провеждани разговори. Те са в офиси. Само вие и вашия лидер имате посещения в спални с чекмеджета”, заяви Манолова.

 

 

„Правите ненужни внушение”, отговори зам.-председателят на НС Росица Кирова.

В крайна сметка да ръководи заседанието излезе Кристиян Вигенин от БСП.

Единствено ДПС не се изказаха по темата, но гласуваха „за” съкращаването на сроковете за актуализация на бюджета. ГЕРБ изобщо не участваха в гласуването. Всички останали бяха против.