На нея депутатите продължават с опитите си да прекроят държавната хазна

В Бюджетната комисия депутатите продължават с опитите си да прекроят държавната хазна. Едно от важните решения, които бяха одобрени, е за пенсиите.

От 1 октомври минималната трябва да стане 370 лева, вместо 300, максималната - 1 500, а пенсията за старост - 170 лева. Това е решение, взето на комисия, и предстои гласуване в зала.

ГЕРБ влезе на заседанието на Бюджетната комисия, само за да заяви, че напуска. „Нашата група няма да участва в гласуването на тези два законопроекта”, обяви Кирил Ананиев.

Пенсионерите получават добавка от 50 лв. и през септември

Мотивът им - времето да се запознаят с промените, предложени между първо и второ четене, било крайно недостатъчно. Не били и съгласни с идеите на „Изправи се БГ! Ние идваме”, „Има такъв народ” и БСП, които предлагат цялостно преизчисляване на пенсиите.

„Това, което те предлагат, с изменението на минимална, коефициентът, на максималната пенсия - означава, че ще действа занапред. Поемат ангажимент и задължават бъдещо редовно правителство да се съобразява с тяхното предложение”, посочи още Ананиев.

 

 

И след напускането им в залата остана бившият социален министър  Деница Сачева, за да защитава предложението на ГЕРБ, според което добавката към пенсиите за последните три месеца от годината да е не 50, а 100 лева. Идеята обаче вдигна градуса на напрежението.

„Какво е вашето предложение за 1 януари догодина? 0, 100 или нещо друго?”, запита финансовият министър Асен Василев.

„Защо сте избрали именно числото 100”, попита Димитър Данчев от БСП.

„Тази добавка е в размер на 100 лв., тъй като вече имаме инфлация, допълнително увеличени цени на енергоносителите”, отговори Сачева.

Гълъб Донев: Увеличението на пенсиите е средно около 64 лева

След като на масата бяха поставени всички предложения за промяна в пенсиите, това на „Има такъв народ” роди нов спор.

„За никого не е тайна, че има договорка да се подкрепи предложение за минимална пенсия от 370 лв.”, посочи Сачева.

„Това, че пенсията ще стане 370 лв. зависи от вашия измислен праг на бедност”, отвърна ѝ Мика Зайкова от ИТН.  

Макар и със спорове, предложението минималната пенсия да се обвърже с прага на бедност беше прието като най-добра алтернатива. Така отпаднаха и добавките от 50 лева, но ще има доплащане за всички, които са под тази линия на бедност. 

„Остават около 383 000 пенсии, за които трябва да бъде направен допълнителен разчет. Тези пенсии, които остават под линията на бедност - да бъдат допълнени с месечната социална помощ през социалното осигуряване”, каза социалният министър Гълъб Донев.

Прогнозата е, че през 2022 година прагът ще се покачи от 369 до 413 лв. „Ако линията на бедност се вдигне догодина, съответно пенсионерите с пенсии под линията на бедност, ще получават тази социална добавка”, обясни Василев.  

Комисията прие и бюджета на НЗОК – с далеч по-малко дебати. Но с ключови промени: допълнителни 120 млн. лева за посрещане на COVID вълната и допълнителни 600 лева за магистър-фармацевтите, работещи на първа линия в аптеките на болничните заведения.