Носители на новия щам са двама души, сочат данните

Новият вариант на коронавируса - Мю, е бил установен при двама души в Турция, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа, цитиран от Анадолската агенция.
Министърът допълни, че към момента Турция не планира да въвежда нови мерки.

„МЮ”: Заобикалящият ваксините вариант на COVID e вече в Гърция

"Засега не планираме да въведем допълнителни мерки, защото до момента Мю не е установен при други лица. Над 90 на сто от случаите на коронавирус в страната се дължат на вариантите Делта и Делта плюс. Редовното тестване с PCR за неваксинираните ще се запази, като засега не се обмисля то да стане за сметка на гражданите, за да се насърчи ваксинацията", каза той.

Коджа напомни, че Турция препоръчва поставяне на трета доза ваксина за имунизираните с инактивна ваксина срещу COVID-19, но засега няма такава препоръка за иРНК ваксините, при които се наблюдава по-дълго запазване на имунитета. В предстоящите месеци ще продължи наблюдението върху ефекта от тези ваксини и съобразно заключенията ще бъде направена препоръка дали и кога е нужна "припомняща доза".

СЗО: Има заплаха от нов вариант на COVID-19, открит в Колумбия

По думите на здравния министър Турция извършва подготовки, така че да започне серийно производство на местната инактивна ваксина Тюрковак до месец и половина или два месеца. Коджа изтъкна също, че властите не биха желали отново да затварят училища заради епидемията от COVID-19 при наличието на ваксина срещу заболяването и насърчи ваксинацията. Както той отбеляза до 2-3 дни в Турция се очаква броят на поставените дози ваксина да превиши 100 милиона.

По официални данни до момента са ваксинирани 98,4 милиона души в Турция с най-малко една доза ваксина.

Източник: БТА