Огънят пламна вчера и доведе до евакуация

Локализиран е големият горски пожар в района на Кирково. Огънят пламна вчера и застраши няколко махали, от които хората бяха евакуирани.

След снощната евакуация хората вече са по домовете си и опасност за тях няма, димът също се разнесе. Вече е ясна една от основните версии за това откъде е тръгнал пожарът - от една от последните къщи на село Самодива, където някой е приготвял зимнина. Това поне разследват на този етап полицаите. Иначе и днес 50 души участваха в борбата с огнената стихия между селата Самодива и Старово.

И този пожар е причинен от човешка дейност. Огънят е тръгнал от последните къщи на една от махалите в района.

„Работните версии, които нашите колеги от полицията разследват, са небрежност или евентуално приготвяне на зимнина”, обясни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов.

За часове пламъците превзеха стотици декари борова гора. Заради гъстия дим и приближаващите пламъци 20 души от махалите на село Старово изкараха нощта далече от домовете си.

Дори и тези, които останаха по домовете си, са изкарали нощта трудно. И днес борбата с огъня продължи. 60 пожарникари и горски бяха на терен през целия ден.

„В момента основно гасим на ръка, в момента са разделени на три участъка, като основна задача е направа на просеки и гасене по периферия”, каза директорът на ОД ПБЗС - Кърджали Сергей Заимов.

„Най-голямото ни притеснение е да не е върхов пожарът. Тогава иглолистната горе се унищожава и трябва да се залени наново след това”, обясни директорът на Горското стопанство в Кирково Веселин Райчев.

На място остават дежурни екипи, които да следят тлеещите огнища и да не допуснат нова опасност за хората.

Репортер: Димитър Иванов