20 години след кървавия атентат в сърцето на Америка

В навечерието на 20-тата година от кървавия атентат в сърцето на  Америка, процесът срещу петимата обвиняеми, които се намират в Гуантанамо е подновен. А мерките за сигурност стават все по-сериозни.

Специалният пратеник на NOVA Николай Дойнов с разказ от първо лице.

Преди 20 години, в един слънчев семптемврийски ден, нито американците, нито техните политическите лидери знаеха, че четири самолета са отвлечени и ще има терористичен акт. атака, която завинаги промени американската нация. единият самолет се насочи към тази емблематична сграда във Вашингтон.

За първи път: Новините на NOVA ще се излъчват едновременно от България и САЩ на 11 септември

Джеймс Шуорц ръководеше операцията на пожарникари и спасители в Пентагона. Той казва, че секунда преди да се захване за работа, е усетил значимостта на ставащото.

„Определено имаше момент, в който с поемането на огъня и дима си казах - ние сме в центъра на събитията”, споделя Шуорц.

Неговите пожарникари рискуват живота си, за да помогнат на оцелелите.

Спасителите осъзнават, че полет 77 се е ударил в празна част на сградата, където текат ремонти. Далеч от основните фигури, сред които е министърът на отбраната. Загиват 184-ма души.

В навечерието на годишнината от един от най-мрачните моменти в американската история, Шуорц казва - да помислим за изгубените животи.Както и за безбройните хора, които са били вдъхновени от тези събития, за да се отдадат на служба на обществото или да се запишат в армията. Да изпълнят обещанието Америка никога да не забрави. Дори и 20 години по-късно.