Френският външен министър нарече решението на Австралия "удар в гърба"

Подробностите за отбранителното споразумение AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия са били договорени на срещата на върха на Г-7 през юни в Корнуол без знанието на френския президент Еманюел Макрон, пише британският вестник "Съндей Телеграф".

Франция извика за консултации посланиците си в САЩ и Австралия заради сделка

Според вестника тогавашният британски външен министър Доминик Рааб е участвал в сключването на сделката. В същото време министърът не се е вслушал в предупрежденията, че това може да навреди на отношенията с Китай и Франция. Документите, свързани с AUKUS, са маркирани като „строго секретни“ в британското правителство, се казва в статията.

Срещата на върха на Г-7 се проведе в Корнуол в южната част на Англия от 11 до 13 юни. Тази година на нея бяха поканени лидерите на Австралия, Индия, Южна Африка и Южна Корея.

Британският премиер Борис Джонсън, президентът на САЩ Джо Байдън и австралийският премиер Скот Морисън обявиха тази седмица ново партньорство в областта на отбраната и сигурността AUKUS. Канбера обяви също оттеглянето си от договора за подводници с френската компания Naval Group.

САЩ, Австралия и Великобритания подписаха нов военен пакт

Сделката на стойност 90 млрд. долара (56 млрд. евро), наречена „Договор на века“, предвиждаше производството на 12 атакуващи подводници от клас „Barracuda“. Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан нарече решението на Австралия "удар в гърба", отбелязвайки, че е "вбесен".

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в Париж. Както медиите писаха, Франция прави това за първи път в историята.

Източник: БТА