Това заяви бившият посланик на Великобритания в Париж

Причинилата разкол сделка за подводници между Австралия и САЩ и твърдения за двуличие и измама към Франция могат да подкопаят НАТО, заяви в понеделник бившият посланик на Великобритания в Париж.

Питър Рикетс заяви, че решението на Канбера да се откаже от договор с Париж за дизелови подводници в полза на атомни от Вашингтон е вбило клин между съюзниците и отслабило трансатлантическия съюз.

"Мисля, че този ход със сигурност подкопава доверието на Франция в НАТО и съюзниците по НАТО и следователно засилва усещането им, че трябва да се стремят към европейска стратегическа автономия", каза той пред AФП.

"Мисля, че това само може да навреди на НАТО, защото НАТО зависи от доверието. Работата за поправяне на нещата трябва да започнат спешно."

Външни министри на ЕС трябва да обсъдят новия пакт за отбрана, подписан между САЩ, Австралия и Великобритания, в кулоарите на Общото събрание на ООН в понеделник.

Сделката, наречена AUSUK, беше обявена миналата седмица, което накара Франция да заяви, че е получила „удар в гърба“ от Австралия и предизвика гневна размяна на думи.

Рикетс, който представляваше Лондон в Париж между 2012 и 2015 г., оприличи положението със спора за френското противопоставяне срещу стремежа на американския президент Джордж Буш към война в Ирак. Тогавашният президент на Франция Жак Ширак предупреди срещу конфликта за отстраняване на Саддам Хюсеин, който Великобритания, водена от премиера Тони Блеър, подкрепи.

„Сигурен съм, че това (сделката за подводници) ще бъде запомнено във Франция, подобно на разрива заради Ирак през 2003 г. и нещата оттук натам няма да са съвсем същите“, каза Рикетс. "Мисля, че това ще засили чувството сред европейците, че Америка сега е по-малко надежден съюзник, отколкото беше", добави той.

Рикетс, който беше постоянен представител в НАТО в периода 2003-2006 г., каза, че Франция ще разглежда спора като „повратна точка“ в отношенията със САЩ и Великобритания.

„В Париж се засилва усещането, че американците все по-често обръщат гръб по сигурността на европейските съюзници и се фокусират върху конфронтацията си с Китай“, добави той.

"И че Великобритания, с този ход, върви в същата посока."

Британският премиер Борис Джонсън се опита да омаловажи всякакви последици върху отношенията с Франция, настоявайки, че тя остава един от най -близките военни съюзници на Великобритния. Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан обвини Лондон, който наскоро представи своята външна политика в Индо-Тихоокеанския регион след Брекзит, в "постоянен опортюнизъм".

Източник: БГНЕС