Проверката ще продължи най-малко 20 дни

След случая на вербална агресия към медици във Варна, прокуратурата разследва и мобилния екип за имунизации, както и РЗИ в града. Проверката на Районната прокуратура във Варна ще продължи най-малко 20 дни. Освен за това дали е била проявена някаква агресия към медиците в морската градина, се разследва и самият мобилен екип, както и регионалната здравна инспекция за това дали по закон са имали право да поставят ваксини.

А на фона на разделението „за” и „против” ваксинацията – медици предупреждават, че броят на новите случаи е много по-голям от броя на регистрираните.

Проверката за случая във Варна е насочена основно към Регионалната здравна инспекция и начина на работа на мобилния екип. В неделя пунктът в морската градина затвори, заради словесни нападки към медиците от страна на организирана група от противници на ваксините.

Проф. Вебер: Необходимо е да се ваксинираме всяка година срещу COVID-19

„Дали РЗИ са спазили реда в техните специални закони, за това как се снабдяват такива медицински пунктове с ваксини, с какви документи, къде по принцип трябва да се съхраняват тези разрешителни за прилагане на ваксините , дали въобще има такова разрешително. Също искам да се установи дали пунктът е отворен в съответствие със специалните разпоредби , които са за отваряне на такива пунктове”, заяви Станислава Бакалова, наблюдаващ прокурор, Районна прокуратура – Варна.

Разследва се и дали е имало агресивно поведение към медиците.

„В момента това е предварителна полицейска проверка … с тях ще се проведе беседа, ще им бъдат снети обяснения, просто те трябва да обяснят в един съвсем естествен разговор какво точно се е случило.  Кога, къде, на какво място, кой с кого е говорил, защо е говорил”, допълни Бакалова.

Антиваксъри нападнаха медици в мобилен пункт за ваксинация

Медиците осъждат поведението на противниците на имунизацията срещу COVID-19.

„Вандалска проява, груба и просташка. Освен вандалската проява обаче, застрашава здравето на хората, които в този ден са искали да се ваксинират. Застрашава здравето на тези екипи, които са подложени на стрес. Това застрашава оцеляването на нацията ни”, категоричен е Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

 „Колегите ни работят на терен, те нямат никаква защита , така както нямат защита колегите от центровете за спешна медицинска помощ , от звената за спешна помощ към болничните спешни заведения. Ние работим без никаква охрана”, заяви Райна Бояджиева, Асоциация професионалистите по здравни грижи.

ВАКСЪРИ СРЕЩУ АНТИВАКСЪРИ: COVID-19 раздели обществото

На този фон – броят на заразените расте.

 „Заразените са повече, отколкото тези, които влизат в официалната статистика. И това не е нещо, което се налага конспиративно. Това е просто хората, които си взимат от аптеките тестовете , тестват се и си остават вкъщи без да се регистрират в системата”, твърди д-р Александър Симидчиев, пулмулог.

Пред ваксинационните пунктове пък почти няма желаещи да се имунизират. Пример за това е този в метрото до НДК в София.

 „Към момента са минали десетина човека. Засега са малко хората. Повечето хора имат въпроси, свързани са основно с нашумелите теории за тромбози, за проблеми след поставяне на ваксинация” , твърди д-р Хубен Кожухаров, лекар във ваксинационен пункт в София.

След разяснение са малко тези, които се отказват от поставяне на ваксина. За последните 24 часа едва 7 555 души са се ваксинирали в цялата страна.