Цената на олиото е с рекорден ръст, повишава се и тази на хляба

Рекорден ръст на цената на олиото, повишава се и цената на хляба. Експертите обясняват тези цени с инфлацията и по-скъпата енергия.  Според Националния статистически институт инфлацията у нас през миналия месец е 3,7%. В комбинация с по-високите цени на електроенергията и повишението на природния газ това удря всички ни по джоба, когато пазаруваме.

Скок в цените на храните и на тока, малкият бизнес е заплашен от фалит

Олиото и хлябът са две от най-необходимите неща за всяка трапеза. В момента средната цена на килограм хляб „Добруджа” достига 1,72 лв. Преди година е била 1,60 лв. по данни на КНСБ. Очакванията са да достигне най-малко 1,80 лв. Олиото е поскъпнало рекордно – 43%. Така средната му цена за страната за литър е 3,86 лв.

Според експерти ще продължим да получаваме по-малко продукти срещу същата сума, която сме харчили преди. В прогнозите им има и надежда – цената на олиото е достигнала своя таван. Не така стоят нещата с хляба.

„Ръстът беше първо наблюдаван на едро, след това се пренесе и на дребно и се усети пряко и при потребителите. Засега цената на хляба по-плавно нараства, но това, което изказват от бранша като предположения, е там да има един по-сериозен ръст между 10 и 20%”, обясни Росица Макелова от КНСБ.

Обратното мнение – инфлацията в световен мащаб започва да спада. Затова и цените трябва да спрат да растат.

„Аз мисля, че увеличението ще бъде много по-малко. Като изключим енергоресурсите, Комисията по тържищата и стоковите борси отбелязва спад на цените”, смята финансистът Емил Хърсев.

Красимир Дачев: Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението

В студиото на "Здравей, България" той и икономистът Стоян Панчев коментираха очаква ли ни нов скок в цените на основните продукти у нас заради поскъпването на газа. Обединение има в едно – че инфлацията от 3,7% за миналия месец реално е повече.

 

 

„Очаквам скокът на цените на стоките да не надхвърли 12%. Европейската централна банка печата извънредно количество нови пари и това води до скок на цените в цяла Европа. Много от индексите подценяват реалния размер на инфлацията. Въпросът е как я мерим. Според мен инфлацията не е 3,7%, а двойно повече”, коментира Панчев.

За да провери как се движат цените, екип на NOVA отиде на Женския пазар в столицата. Там хората също смятат, че цените на основните продукти са скочили. Според някои от тях обаче има намаление на цените на плодовете и зеленчуците.

Целия разговор гледайте във видеото.