„Смъртността сред ваксинираните е 0,05%", заяви д-р Гергана Николова

Пореден ден с над 2 000 положителни проби за коронавирус. През последното денонощие процентът на положителните проби скочи до 9,84 на сто. Медици сигнализират,че постепенно COVID леглата намаляват. Близо 5 000 са вече настанените в лечебни заведения в страната. Към момента свободни са едва четвърт от местата в София. В столицата свободните COVID легла за пациенти в средно-тежко и тежко състояние вече са намалели до 26%.

Последните данни потвърждават, че до хоспитализация стигат основно неваксинирани пациенти. А смъртността при ваксинирани се запазва под 1%. От пунктовете за имунизации отчитат плавен ръст на желаещи да си поставят дози от препаратите в сравнение с летните месеци. Това са предимно млади хора и ученици над 12 години. 

Големият брой хора в болница говори за това, че заразените у нас в момента са в пъти повече от официалните данни, смята математикът Петър Велков.

Според него скритата заболеваемост е наистина драстична. „Все повече хора си купуват тестове от аптеката и не влизат в системата. Имаме тотално неспазване на мерките и слаб ваксинационен процес. Това е притеснително. Няма как да се справим с вируса поотделно. Покрай сухото ще започне да гори и мокрото. Имам познати лекари, които изнесоха пандемията на гърба си. Те са отвратени от това, което се случва. Всекидневно умират между 50 и 100 души. През уикенда починаха две деца - на 7 и 9 години. Започваме с лека ръка да затриваме населението”, каза още той.

Отговорността за лечението им отново пада върху общопрактикуващите лекари, въпреки че заработиха нови COVID зони към поликлиниките, казва д-р Гергана Николова, член на БЛС.

 

В момента имаме само 26% свободни COVID легла за София. Откакто се произвеждат ваксини, от всички заболели в столицата едва 13 имунизирани са влезли в болница. Това е достатъчен показател, че ваксините действат", обясни тя в студиото на „Здравей, България”.

Нов анализ на столичния кризисен щаб потвърждава, че до болница стигат най-вече хора без ваксини - независимо от възрастта им. 

По думите й трябва поне да спазваме елементарни мерки. „Дистанция и маска, която да покрива носа и устата, а не да виси като пиратска обеца или като вратовръзка”, уточни лекарят.

Тя разказа и за пореден случай на неспазване на мерките. „Вчера положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. Задавам си въпроса: Кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?”, каза още Николова.

COVID-19: Ямболската болница остана без детско отделение

И допълни, че друг много сериозен проблем у нас са неработещите COVID зони. „Няма достатъчно специалисти. Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано”, коментира общопрактикуващият лекар.    

Експертите са притеснени и от увеличаващия се брой случаи на заразени ученици и учители само седмица след първия звънец. 

Страхът от четвъртата COVID вълна кара все повече българи да идват до пунктовете за имунизации, казват лекарите от болница "Св. Анна". От отварянето на пункта досега медиците там са поставили над 40 хиляди дози от препаратите - предимно на по-възрастната част от населението. Постепенно обаче профилът на желаещите се променял - все по-млади хора се ваксинират. Като студента Калоян, който признава, че в началото на имунизационната кампания е бил притеснен да си постави ваксина, но вече се е преборил със страховете си. 

"Защото са нови ваксини, но постепенно, след повече опити и статистики, които излизаха, започнах да се успокоявам и да ставам по-сигурен, че е нещо, което искам да направя", каза той.

Въвеждането на повече привилегии за ваксинираните у нас няма да вдигне процента на желаещите да се имунизират, твърдят от Българския лекарски съюз. 

"Всякакви задължавания водят до още по-голяма съпротива. Разбирам обществото - в него се е събрала голяма доза гняв. Всички рестриктивни мерки водят до голям дискомфорт на всеки един от нас", посочи д-р Николай Брънзалов. За последното денонощие поставените дози от ваксините са малко над 10 хиляди. 

Подробности гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК