Кадровиците обсъждат правилата за избор на председател на ВКС

Пленумът на Висшия съдебен съвет се събра на първо заседание след лятната ваканция. Като първа точка в дневния си ред кадровиците обсъждат по какви правила ще се проведе изборът на председател на Върховния касационен съд.

Преди дни ресорната колегия на Съвета взе решение номинации да се правят от 30 септември до 21 октомври, а изслушването и гласуването на новия съдия номер едно да е на 14 януари догодина. Министърът на правосъдието Янаки Стоилов декларира, че засега няма намерение да издига свой кандидат. Мандатът на председателя на ВКС е 7 години.

Янаки Стоилов: Подготвяме предложения за законодателни промени

По време на днешното заседание правосъдният министър Янаки Стоилов заяви, че има притеснения за сроковете, в които ще протече гласуването за нов председател на ВКС и встъпването в длъжност. Опасенията му са заради краткия срок между предложената дата за гласуване 14 януари и встъпването, което е през февруари.

Съдийската колегия на ВСС предлага именно времеви график, според който процедурата да бъде открита след седмица и да приключи на 14 януари с изслушване и гласуване.

Министърът на правосъдието обсъди с главния прокурор Бюрото по защита

Колкото до подписката на съдии, които искат оттегляне на четирима членове на състава на ВСС, Стоилов заяви, че това ще делегитимира състава на кадровия орган. Подобна крачка обаче няма да прекрати дейността на Съвета, посочи Стоилов. Той очаква кандидатите за поста да имат високи професионални качества, да работят за интегритет, способност да отстояват независимостта на съда и да бъдат последователни в действията си.

Източник: БТА