Вижте как можете да помогнете

Скок в цените и провал в семейните бюджети на част от хората. Поскъпнаха храни, електричество, отопление, а се задава зима. Как ще се справи с тези предизвикателства едно домакинство от най-бедния регион на Европа – Северозападна България, разказва Румяна Попова.

Каквото са дали гората и градината - това е част от кризисното меню на Галя и Илонка. Свекървата е пенсионер и получава 300 лева пенсия, а снахата е по майчинство. В домакинството работи само по-младият мъж, защото възрастният е болен. Четиримата възрастни и двете деца живеят трудно, защото малкото момченце е само на 10 месеца, а баткото е на 5 години и всеки от тях има нужда от много грижи.

Възможно ли е ново увеличение на цените на тока и парното за битовите потребители

Семейният бюджет и грижите са общи и затова двете жени гледат внимателно да разпределят скромните си доходи. „Първо отделяме за сметките. След това за децата  - за малкото памперси и мляко, за другото – дрехи. След това отделяме за храна. Ако не сме тук с помощ от свекър ми и свекърва ми, ще е много трудно”, разказва Илонка Панчева.

Семейството от години не е ходило на почивка. „Големият ми син много иска да отиде на почивка, но сме му казали, че лятото ще направим всичко възможно да го заведем”, разказва още Панчева.

Сега пред тях има много по-сериозно изпитание. В първите есенни дни обмислят как да комбинират усилията си така, че да надмогнат затрудненията, които им създава серийното поскъпване на бита, което според тях и започва, и свършва с тока. Месечната им сметка за ток преди е била половината от пенсията на свекървата, а сега тази зима ще отделят за това поне 2/3 от нея.

Определиха линията на бедност за 2022 г.

Отоплението си миналата година осигурили с кредит, който изплащали цели 18 месеца. Сега не посмели да изтеглят от банка и вместо нужните 5, купили 2 тона въглища с пари, които назаем им дали техни близки.

Семейството смята, че сега, на прага на зимата има още много такива хора като тях, които се чудят от какво да спестят, за да могат да оцелеят и за тях дойдат по-добри времена като тези, за които двете жени много несмело мечтаят.

По всичко личи, че тази зима няма да е никак леки за голямото семейство на Илонка и Галя.

Ако желаете да им помогнете, може да дарите средства по следната банкова сметка:

IBAN: BG94UNCR70001521968439

Титуляр: Илонка Бойкова Панчева

Банков код: UNCRBGSF

Банка: УниКредит Булбанк