Той решава с подръчни средства да промени позата на жената

Д-р Йордан Спиридонов от болница ИСУЛ посвети дните си да помага на онези жени, които не могат да се възпозват от високите технологии в медицината. Доктор за него не е титла, а призвание. Не парадира с работата си, нито с метода за прецизна диагностика при стадирането на рака на млечната жлеза, който открива.

Идеята му идва след негова среща с възрастна пациентка с пейсмейкър, на която е трябвало много точно да определи докъде е стигнал тумор на гърдата. 

Той решава с подръчни средства да промени позата на жената - слага възглавница и я полага по лице, а с новото разположение на тялото успява да види по-добре проблема. 

4000 българки годишно чуват диагнозата рак на гърдата

От съмнение за 4 стадий на тумора, се оказало, че е в първи. Това означавало и съвсем различен път на лечение. Заменил възглавницата с подложка, която конструирал така че да изпълни функцията си на важен елемент в точната диагностика.

"Това е рамка, при която увисват гърдите, вижда се къде е зърното, вижда се формацията и дали е сама, дали има друга", обяснява д-р Спиридонов.

Целия разговор гледайте във видеото.