Дотук трима са издигнати от инициативни комитети

Още един кандидат за президент беше издигнат днес от инициативен комитет. Това е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Кандидат за вицепрезидент ще бъде Мария Касимова.

Предложението за Панов дойде от инициативата „Правосъдие за всеки”. Така Панов става третият конкурент за поста на „Дондуков” 2, който е излъчен от инициативен комитет.

Първият беше действащият държавен глава Румен Радев. 

А в неделя се очаква създаването на друг комитет, който да издигне кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, който в момента е ректор на Софийския университет. Според източници на NOVA, вицепрезидент в тази двойка ще бъде Невяна Митева. Тя е бивш пиар на военно-въздушните сили и полковник от българската армия.

„Ще се обърна към всички свободни граждани да ме подкрепят, защото ще съм следващия президент, който ще подпише или няма да подпише указа за ВСС”, заяви Панов пред журналисти.

Членовете на Инициативния комитет зад Лозан Панов се надяват да получат подкрепа от демократичната общност. От „Демократична България" не дадоха категоричен отговор ще подкрепят ли Панов за поста държавен глава. 

„Лозан Панов, според мен, е силна кандидатура, но тепърва предстои да се вземе решение на самата „Демократична България”, каза Иво Мирчев. 

Правосъдният министър Янаки Стоилов заяви, че Панов не е подал оставка като председател на ВКС - това можело да стане най-рано другата седмица. 

Лозан Панов с изявление за кандидатурата си за президент (ВИДЕО)

„Според мен по-добре щеше да бъде той да води борбата за промяна в съдебната система отвътре до изтичане на неговия мандат”, каза Янаки Стоилов. 

Коментари за кандидатурата на Лозан Панов дойдоха и от партиите, застанали зад Румен Радев. 
„Господин Панов ще привлече избирателите, които искат да се случи съдебна реформа”, смята Асен Василев. 

„Определено е по-добра кандидатура от кандидатура на ГЕРБ. Мисля, че и той ще загуби”, заяви Тошко Йорданов. 

А настоящият вицепрезидент Илияна Йотова избра да коментира битката за „Дондуков” 2 с цитат от капитан Петко Войвода. 

„Казва, че „всичко идва от човека, че сега няма турчин, който да натиска, но братята са се хванали гуша за гуша. И това е така от лакомия. Всеки иска да има повече от другия. Г-н Панов той е точно толкова в същата графа, колкото и всеки един, който е кандидат”, заяви Илияна Йотова. 

Валери Симеонов също ще се кандидатира за президент

От „Има такъв народ” и „Продължаваме промяната” за първи път коментираха номинацията на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков. 

„Ако някой се хване с ГЕРБ, той прави морален компромис със съвестта си”, смята Тошко Йорданов. 

„Не познавам проф. Герджиков лично, така че не мога да изразя мнение по неговата кандидатура. Аз лично ще гласувам за г-н Радев”, каза Асен Василев. 

А във Facebook бившият премиер Борисов потвърди подкрепата за проф. Герджиков. И разкритикува работата на служебното правителство. 

„Първи по смъртност от COVID и последни по ваксинация в Европа. Гинат хора, те не правят нищо. И според Радев това е успешно управление на здравето”, коментира Борисов. 
До 10 дни се очаква да стане ясна и кандидат-президентската двойка на ДПС. Засега е ясно само кого те не подкрепят.

„Мисля, че г-н Радев продължава да убеждава българското общество, че той не е обединител на нацията”, коментира Халил Летифов. 

Той определи Анастас Герджиков като достоен човек. Тепърва обаче от партията ще дадат оценка за кандидатурата му.

В битката за президентския пост влиза и Валери Симеонов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.