За мен този случай е затворен, заяви ученият, чиято книга беше плагиатствана

„Случаят с плагиатсване на моя книга е единичен и се разви в рамките на университета. Според мен няма политически оттенък и това се вижда от решението на етичната комисия. За мен този случай е затворен и ако се коментира, ще е в рамките на факултета”, заяви доц. Наталия Киселова от Софийския университет в ефира на „Денят на живо.

Софийският университет: Петър Илиев е плагиатствал, грози го уволнение

Тя е ученият, чийто научен труд беше плагиатстван. Етичната комисия към Софийския университет се произнесе, че Петър Илиев, кандидатът за вицепремиер и вътрешен министър, е преписвал от труда на доц. Киселова.

Юристи: Петър Илиев може да носи наказателна отговорност

„В първия си мандат ГЕРБ изцяло промениха реда за развитие на академичния състав и отмениха закона, действал от 70-те години насам. Редът беше заменен с децентрализация и всяко висше училище решава, преценява и подбира членовете на научните журита. Това доведе и до стремеж да са по-дебели книгите, които се пишат. Софийският университет се стреми и има доста сериозни критерии за научно израстване. В известен смисъл при нас е по-трудно да има плагиатстване. Но няма единен ред тези форми да се санкционират”, обясни тя.

Целия разговор с доц. Наталия Киселова гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.