Те се събраха на вечеря в замъка в Бърдо при Краню в Словения

Лидерите на ЕС се събраха на неформална среща на върха за първи път след хаотичното изтегляне на западните военни от Афганистан и след анулирането на сделка за подводници за милиарди между Австралия и Франция в резултат на сключен тристранен пакт между САЩ, Австралия и Великобритания, предадоха световните агенции. И двете събития показаха необходимостта Европа да има повече автономност в областта на отбраната, отбелязва Асошиейтед прес.

Радев ще представлява България на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения

Лидерите се събраха на вечеря в замъка в Бърдо при Краню в Словения, която е ротационен председател на блока. В дневния ред на дискусиите по време на вечерята днес, освен двете гореспоменати теми, е и въпросът за напрегнатите отношения с Китай и нарастващите цени на природния газ. Твърди се, че ще се обсъжда и темата за "Северен поток" 2.

Разговорите целят да подготвят почвата за срещата на върха на ЕС в Брюксел по-късно този месец и за срещата през идния март, фокусирана върху темата за европейската отбрана.

Борисов: Дано след тези избори ГЕРБ отново да е първа политическа партия

В писмото-покана за настоящата вечеря в Словения председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова лидерите за "стратегическа дискусия относно ролята на ЕС на международната сцена", допълва Франс прес. А при пристигането си за вечерята той отбеляза, че срещата е повод да се види как ЕС може да има повече влияние след неотдавнашните геополитически събития, като изтеглянето от Афганистан, отношенията с Китай, ситуацията в Индо-Тихоокеанския регион.

При пристигането си за вечерята пък френският президент Еманюел Макрон каза, че ще се срещне с американския си колега Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в края на октомври.

Това ще бъде подходящия повод, за да се види как двете страни могат да подновят диалога след случая с тристранния пакт и провалената сделка с подводниците, предаде Ройтерс. Утре в Бърдо при Краню пък ще е срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА