Откритието е направено след изследване на учени от университета в Аризона

Бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech повишава имунния отговор при пациенти, които са на химиотерапия, сочи американско проучване, публикувано от Ройтерс.

Учени от университета в Аризона са изследвали 53-ма души, лекувани с химиотерапия, на които са поставени две дози срещу новия коронавирус. Имунната система на почти всички реагирала на ваксината. Но нивото на отговори било по-ниско, отколкото при хора, които не са болни от рак, казва Дийпта Батачаря, съавтор на проучването.

Според учените химиотерапията може да понижи способността на онкоболните да се борят с коронавируса и да реагират по подходящ начин на ваксините.

На 20 от участниците в проучването е поставена трета доза от ваксината, за да се види дали имунният отговор ще се подобри. "Нивото на антитела се подобри при около 80% от онкоболните пациенти", казва Батачаря.

Бустерната доза на Pfizer вече няма да е достъпна само за петте определени групи (ОБЗОР)

Заключението е, че хората с отслабена имунна система трябва да получат и трета доза от препарата на Pfizer/BioNTech.

Данните от изследването са публикувани в изданието "Нейчър медисин". 

Вижте какви са условиятаза поставяне на трета доза у нас във видеото горе.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА